Lag en slektsbok på pc-en
Lag en slektsbok:

Du trenger ikke klippe og lime når du skal lage en slektsbok. Du kan i stedet enkelt lage en detaljert slektsbok på pc-en din.

© Shutterstock

Lag enkelt en slektsbok på pc-en

Det meste innen slektsforskning kan etter hvert gjøres på Internett, og når du er ferdig kan du jo like godt lage en slektsbok. Det kan du også gjøre på pc-en. Les hvordan du gjør det her.

28. januar 2022 av Martin Lorentsen

Slektsforskning er et omfattende arbeid som kan ta ganske lang tid å fullføre.

Men når slektsforskningsarbeidet er ferdig, er det nærliggende å lage en slektsbok som du f.eks. kan gi i gave til familiemedlemmer, slik at de kan studere slekten på egen hånd.

En slektsbok er en slags detaljert rapport over slekten din. Vanligvis består den av alt fra slektningenes adresser og arbeidsplasser til tegninger av stamtrær som illustrerer familierelasjonene.

Det kan føles overveldende å lage en slektsbok, men ved hjelp av et slektsforskningsprogram kan du samle alle opplysningene dine og enkelt lage en slektsbok automatisk på pc-en.

LES OGSÅ: Kom i gang med slektsforskning på nettet

Bruk et slektsforskningsprogram

I Fordelssonen kan du som abonnent på Komputer for alle laste ned slektsforskningsprogrammet Gramps gratis.

Med Gramps kan du samle opptegnelser over nære og fjerne slektninger, og deretter kan du lage en detaljert slektsbok på noen få minutter. Ved å generere ulike typer rapporter om slektsforskningen din automatisk, kan programmet nemlig lage hele slektsboken for deg. 

Du skriver bare inn opplysningene om slekten din i programmet, og hvis du allerede har gjort slektsforskning med et annet program, kan du importere hele arbeidet til Gramps.

Når du lager en slektsbok med Gramps, velger du selv hvilken type innhold du vil ha med i boken. Det kan for eksempel være en forside, innholdsfortegnelse, stamtrær og detaljerte rapporter om familiemedlemmer.

Slektsboken kan deretter eksporteres som en PDF-fil som det er lett å dele med familiemedlemmer, og som de fleste datamaskiner kan lese uten problemer.

LES OGSÅ: Slik lager du et flott stamtre

Stor artikkelserie om slektsforskning

Mesteparten av slektsforskningen kan gjøres direkte fra pc-en din, og i en ny artikkelserie hjelper Komputer for alle deg med å komme i gang med arbeidet.

Over fire deler får du alle de digitale verktøyene du trenger for å grave i familiehistorien din og deretter organisere alle opplysningene i programmet Gramps ved for eksempel å opprette stamtrær.

Du får blant annet hjelp til å opprette familiemedlemmene dine i databasen og legge til opplysninger om hver person. 

Vi går også gjennom hvordan du får gamle bilder inn på pc-en og veileder om forskjellige gratis databaser på nettet, slik at du vet hvordan du finner informasjon om de fjerne slektningene dine i gamle kirkebøker og folketellinger.

I Fordelssonen finner du vår artikkelserie om slektsforskning på pc-en, og det er som nevnt også fra Fordelssonen du laster ned programmet Gramps.

Det krever bare at du abonnerer på Komputer for alle. Du kan tegne abonnement fra kun 29 kroner ved å følge denne lenken. Du får umiddelbart tilgang til hele serien. 

LES OGSÅ: Slik tar du en DNA-test

Kanskje du er interessert i...