Etter 28 gode år har Microsoft valgt å terminere WordPad, som hittil har vært en fast del av Windows.
Hvil i fred:

Etter 28 gode år har Microsoft valgt å gravlegge WordPad, som hittil har vært en fast del av Windows.

Slutt for WordPad – et gratis alternativ til Word

Tekstbehandlingsprogrammet WordPad har vært en del av Windows siden Windows 95, men nå har Microsoft stanset utviklingen og fjerner programmet fra operativsystemet.

Det gamle Windows 95, som naturlig nok ble lansert i 1995, inneholdt mange nyskapende funksjoner og programmer som aldri tidligere hadde eksistert i Windows.

Det var det første systemet med den etter hvert klassiske startmenyen, og det var også i Windows 95 at Microsoft lanserte et gratis alternativ til det allerede den gangen ganske kostbare tekstbehandlingsprogrammet Word.

Alternativet het WordPad, og det har overlevd helt frem til dagens Windows 10 og 11.

Dessverre leser du nå nekrologen over dette fine programmet. Microsoft har nemlig valgt å fjerne det fra operativsystemet. 

> Les også: Microsoft fjerner to populære programmer fra Windows

WordPad blir ikke lenger oppdatert

Microsoft har kunngjort at det 28 år gamle WordPad ikke lenger utvikles av selskapet. Dermed vil det heller ikke bli oppdatert hvis det dukker opp nye sikkerhetshull.

Det betyr at selskapet i nær fremtid vil sende ut en oppdatering til Windows 10- og 11-maskiner som avinstallerer WordPad fra harddisken.

Dermed vil du bare ha Notepad-programmet i Windows, men det har egentlig ingen formateringsmuligheter og kan knapt kalles et tekstbehandlingsprogram. 

Vil ha deg til å bruke Word

Microsofts alternativ til WordPad er selvfølgelig selskapets eget Word, som er tilgjengelig i Microsoft 365, tidligere kjent som Office-pakken.

Ikke overraskende anbefaler Microsoft at du bruker Word til filer av typen .doc/.docx og .rtf og Notepad-programmet til tekstfiler av typen .txt.

Dermed tvinges du til å velge et alternativ som koster penger, hvis du vil ha et installert tekstbehandlingsprogram og ønsker å følge Microsofts anbefaling.

> Les også: Hva er egentlig Microsoft 365? 

Last ned gratis kontorpakke i Fordelssonen

Her i Komputer for alle har vi en annen anbefaling, og den slipper du å betale for: I stedet for WordPad kan du nemlig laste ned et gratis tekstbehandlingsprogram fra Fordelssonen.

Der finner du den store gratis kontorpakken LibreOffice, som blant annet inneholder det utmerkede tekstbehandlingsprogrammet Writer, som best kan sammenlignes med Word.

Med Writer installert på maskinen blir det lettere å leve med at WordPad er forsvunnet.

> Last ned LibreOffice her

> Les også: 3 gratis alternativer til Microsoft 365

Kanskje du er interessert i...