Mail og Kalender i Windows blir snart erstattet av en nettbasert app
Outlook:

Mail og Kalender i Windows blir snart erstattet av en nettbasert app som viser outlook.com

Slutt på Mail og Kalender i Windows

I stedet for å tilby et e-post- og kalenderprogram i Windows 10 og 11, vil Microsoft at du skal bruke outlook.com. Det er en avgjørelse som møter motstand.

Microsoft har lenge vært ganske vinglete når det gjelder et innebygd e-postprogram i Windows.

Først lanserte de det svært populære Outlook Express, som senere ble pensjonert. Så kom det like populære Windows Live Mail, som også ble lagt ned.

Når vi nå endelig har vent oss til å bruke programmet Mail i Windows 10 og 11, har selskapet bestemt at også dette programmet skal avsluttes.

Denne gangen er likevel forklaringen lettere å forstå: Microsoft vil nemlig ha oss til å bruke outlook.com-tjenesten, der de også tilbyr lagringsplass og kontorpakke.

> Les også: 5 gratis alternativer til Outlook

Lukker og slukker i 2024

Når du åpner programmene Mail eller Kalender i et oppdatert Windows i dag, vises en melding øverst i vinduet om at programmene vil bli erstattet av Outlook i 2024.

Du får altså et nytt program som erstatning for de to programmene, men det kommende Outlook er ikke et "ekte" program slik du kjenner det.

I stedet er det en nettbasert tjeneste, eller en "web-app" om du vil, som bare viser innholdet på nettstedet outlook.com.

Du kan med andre ord gå inn på outlook.com i dag og se hva du kan gjøre når det ikke lenger er mulig å administrere e-post og kalender direkte i Windows.

> Les også: Velg det beste gratis e-postprogrammet

Når du åpner Mail-programmet i Windows, ser du en melding øverst som forteller at programmet avsluttes i 2024.
Snart stengetid:

Når du åpner Mail-programmet i Windows, ser du en melding øverst som forteller at programmet avsluttes i 2024.

Mulighet for mer

Nettsiden outlook.com inneholder ganske riktig både kalender, e-post og telefonregister, men alt er på nett, og det er ennå usikkert om den nye appen vil virke når nettforbindelsen er nede.

Fordelen med et program som Mail er jo nettopp at man kan sitte i ro og mak og forfatte en e-post også når man er uten nett, og sende den så snart man igjen er påkoblet.

Sett fra Microsofts perspektiv gir også outlook.com langt flere muligheter

Der finner du også tilgang til lagringsplassen på OneDrive, og du kan åpne vedlagte filer direkte i Microsofts nettbaserte kontorpakke.

Hvis du ikke er betalende kunde med OneDrive eller Office 365, må du imidlertid regne med å få jevnlige tilbud om å bli det. Microsoft vil nemlig veldig gjerne ha oss til å betale for abonnementstjenestene deres.

> Les også: Nå får du mer reklame for Microsofts tjenester i Windows

Erstatningen for de to programmene blir en app på nettet som viser nettsiden outlook.com med både e-post, kalender og telefonregister.
Outlook.com:

Erstatningen for de to programmene blir en app på nettet som viser nettsiden outlook.com med e-post, kalender og telefonregister.

Har ført til store protester

Det har kommet mange kritiske røster etter at den diskrete meldingen dukket opp øverst i Mail- og Kalender-programmene – både på det sosiale mediet X (tidligere Twitter) og i Microsofts egne fora.

Windows-brukerne er rett og slett bekymret for at Windows er i ferd med å bli et ChromeOS - altså et operativsystem som ligner Googles, der alt skjer via nettet, og ikke med frittstående programmer som er installert på pc-en.

Dette er en mulig utvikling vi også har skrevet om tidligere i artikkelen "Snart må du kanskje abonnere på Windows."

De som allerede har hatt muligheten til å prøve ut nye Outlook via Microsofts testprogram Insider, har også dokumentert med skjermbilder av Oppgavebehandling at den nye appen legger beslag på langt mer av pc-ens ressurser enn Mail-programmet.

Slik ser den nye Outlook-appen ut når den om kort tid erstatter programmene Mail og Kalender.
Web-app:

Slik ser den nye Outlook-appen ut når den om kort tid erstatter programmene Mail og Kalender.

Installer et godt alternativ

Vi i Komputer for alle følger utviklingen tett og vil rapportere om det så snart vi kjenner en mer presis dato for når de innebygde programmene i Windows slutter å fungere. 

Hvis du foretrekker å fortsette å bruke et frittstående program på pc-en til e-posthåndteringen, kan du allerede i dag laste ned et alternativ fra Fordelssonen.

Der finner du programmet Thunderbird, som er et komplett e-post- og kalenderprogram som installeres på din egen pc, og som du selvfølgelig kan bruke også i frakoblet modus.

Kanskje du er interessert i...