Slik gjør du datamaskinen sikker.

Du bør tenke deg godt om når du slår på datamaskinen. Du er nemlig ofte selv skyld i det hvis pc-en din blir rammet av virus eller skadevare.

© Shutterstock

Ekspert: Du er din egen største IT-trussel

Ifølge IT-sikkerhetsekspert Peter Kruse sitter den største IT-trusselen noen få centimeter fra tastaturet. Sikkerheten på pc-en handler nemlig først og fremst om din egen atferd.

10. april 2023 av Niklas Ernst

«Tenk deg alltid om to ganger og vær skeptisk. Ser du noe som er for godt til å være sant, så er det nok også det.»

Slik lyder det innledende rådet fra sikkerhetsekspert Peter Kruse, direktør i Kruse Industries, når han skal gi råd til helt vanlige mennesker om hvordan de unngår at pc-en blir hacket eller infisert med virus.

LES OGSÅ: Beskytt mobiltelefonen mot virus

For vanligvis er det i innboksen din eller når du klikker på en tilsynelatende uskyldig lenke at datamaskinen din kan bli infisert med virus, skadelige programmer og andre dårlige ting.

Faktisk viser tall fra selskapet PurpleSec at 92 % av alle skadevareangrep stammer fra phishing-e-poster, mens de siste 8 % vanligvis stammer fra skadelige programmer og farlige nettsider.

Få utstyret oppdatert og i toppform

I tillegg lyder rådet fra Peter Kruse at du må ha et antivirusprogram på pc-en – eller i det minste sørge for at Windows Defender er aktivert. Du må også sørge for at enhetene dine i hjemmet er oppdatert,

enten det er et overvåkningskamera eller en tv med tilkobling til nettet.

«Når det etter hvert finnes en datamaskin i alt, er det viktig at du oppdaterer utstyret. Det er tungvint, men nødvendig», sier han. 

LES OGSÅ: Disse farlige appene sprer skadevare på telefonen din

Når utpressingsvirus rammer private, er det ofte nettverksharddisker og lignende de kriminelle vil ha tak i, siden det er her vi oppbevarer filmer, bilder og filer. Men hvis programvare og fastvare er oppdatert og du har et sterkt passord, er det mye vanskeligere for uvedkommende å få tilgang til dataene dine.

LES OGSÅ: Hva er skadevare?

Til slutt anbefaler Peter Kruse at du aktiverer totrinnsbekreftelse på så mange kontoer som mulig, fordi det gjør det enda vanskeligere for hackere og IT-kriminelle å få tak i utstyret og dataene dine.

Gjør datamaskinen din helt sikker

Et aspekt ved datasikkerhet er din egen atferd. Et annet aspekt handler om å gjøre datamaskinen og dataene dine så sikre som mulig.

LES OGSÅ: Slik styrer du apptillatelser på Android og iPhone

Du kan nemlig bli rammet av mange forskjellige farer selv om du passer godt på, slik som utpressingsvirus, virus, skadevare og sikkerhetshull, for å nevne noen.

I det nye nummeret av Komputer for alle, nummer 6/2023, viser vi deg hvordan du med tre solide og kraftige programmer kan gjøre datamaskinen helt sikker, slik at ingen andre enn deg kan få tilgang til den. 

Du kan lese artikkelen i det nye magasinet, men du kan også allerede nå lese artikkelen i Fordelssonen her

LES OGSÅ: Slik unngår du farlige apper på mobiltelefonen

Kanskje du er interessert i...