Unngå svindel på nettet
Unngå svindel på nettet

Vil du unngå å gå i svindlernes feller? Les mer her. 

© Shutterstock

Her er svindlernes favorittbedrifter

IT-svindlere prøver med nebb og klør å få tak i sensitiv informasjon. Her kan du lese om hvilken type bedrifter svindlere ofte utgir seg for å være.

18. juni 2021 av Niklas Ernst

Hver dag sender hackere og IT-kriminelle farlige e-poster.

Med dem prøver de å lokke deg til å klikke på en lenke eller laste ned et program, som kan gi tilgang til datamaskinen din og alle de personlige opplysningene den inneholder.

Ofte pynter de IT-kriminelle seg med lånte fjær og utgir seg for å være ansatt i ulike bedrifter, i håp om at du tror på historien deres og går i fellen.

Nå har sikkerhetsselskapet Mimecast undersøkt hvilken type bedrifter digitale forbrytere oftest tester ut sine svindelmetoder på.

Mimecasts undersøkelse baserer seg på tusenvis av e-poster som er registrert i perioden 1. oktober 2020 til 31. januar 2021.

LES OGSÅ: Microsoft: Slik unngår du falske e-poster med nettfiske

Disse bedriftene utsettes oftest for svindel

Undersøkelsen viser at det er mange likheter mellom de mest populære bedriftene. De jobber alle med teknologi i en eller annen form. 

De fem bedriftene som oftest utnyttes, er Google, Amazon, PayPal, Microsoft og Facebook. 

Hvis du mottar e-post fra en av disse bedriftene, bør du altså være ekstra årvåken og kritisk før du for eksempel klikker på en lenke eller laster ned en fil. 

Dessuten er det noen råd du alltid bør følge når du er på nettet. Ved å følge dem unngår du nettfiske, virus, skadevare og annet som kan skape problemer og kaos på PC-en din. 

LES OGSÅ: Slik kan du bli utsatt for en ny form for alvorlig nettfiske

Slik unngår du nettfiske

  1. Sjekk e-postadressen 
    Svindlere har ofte mistenkelige og rare e-postadresser. Kontroller derfor alltid hvem avsenderen av en e-post er, og om adressen ser troverdig ut. 

  2. Hold informasjonen din for deg selv 
    Ikke oppgi personopplysninger hvis du plutselig og uventet blir bedt om det. Dette gjelder både pass, førerkort, personnummer og bankopplysninger. 

  3. Sjekk nettadressen 
    Selv om en falsk nettside kan se ekte ut, vil nettadressen ofte være kryptisk. Ta deg derfor tid til å sjekke adressen en ekstra gang. 

  4. Ikke last ned vedlegg
    Last aldri ned filer fra ukjente avsendere.

Kanskje du er interessert i...