Koronakrisen gir nettkriminelle muligheter til å utnytte frykt og usikkerhet til å få oss til å klikke på usikre koblinger i eposter og på hjemmesider.
Derfor har Microsoft kommet med en rekke råd om hvordan du sikrer deg mot epostsvindel der kriminelle forkledd som velkjente selskaper forsøker å lokke deg inn på farlige nettsider, for deretter å lure til seg dine personlige opplysninger.
Ifølge Microsoft begynner hele 91 prosent av alle nettangrep med en epost. Derfor er det viktig å ta forholdsregler for å beskytte seg mot svindelforsøk i innboksen.
> Les også: Koronafrykt: Pass deg for epostsvindel
Her er Microsofts råd mot epostsvindel:
1. Vær oppmerksom på stavefeil og dårlig grammatikk
Hvis svindelforsøket er på norsk, vil det ofte være maskinoversatt, og dermed vil språket som regel være ganske gebrokkent.
Store selskaper, for eksempel banker, sender ikke ut meldinger fulle av feil.
2. Se opp for mistenkelige koblinger
Hovedmålet med epostsvindel er å få deg til å klikke på koblinger som sender deg videre til farlige nettsider.
Koblingene kan virke tilforlatelige ved første øyekast, men det er en god idé og først føre musen over koblingen for å se hvor den leder deg.
Hvis du er i tvil, kan du gå direkte til selskapet nettside ved å skrive adressen i nettleseren i stedet for å klikke på koblingen i eposten.
3. La være å åpne vedlagte filer når du ikke kjenner avsenderen
Filen kan være kamuflert med et annet ikon, og filtypen er ikke alltid det den gir seg ut for å være.
Hold deg for eksempel langt unna vedlegg som PDF.EXE eller RAR.EXE.
4. Sjekk avsenderadressen
Svindlere kan finne på å bruke domenenavn som ligner navnet på virkelige selskaper, for eksempel micorsoft.com. Ofte kan avsenderadressen avsløre et svindelforsøk.
Alltid samme metoder
Mange nettkriminelle benytter koronakrisen som dekke for aktivitetene sine. Metodene deres er likevel de samme som de alltid har vært.
Kriminelle nettverk meldte imidlertid tidlig i krisen at de ikke ville angripe pleiehjem og andre institusjoner innen helsesektoren.
> Les også: Datakriminelle skåner helsesektoren under koronakrisen
I virkeligheten har de ikke alltid kontroll over hvem som blir rammet når eposter masseutsendelss.