Flere tusen har mottatt eposter fra kriminelle som hevder at de har filmet mottakeren naken.

© Shutterstock

Kriminelle: Vi har nakenvideoer av deg

It-kriminelle har sendt ut massevis med eposter der de hever å ha utnyttet et sikkerhetshull i Zoom til å se brukerne og gjøre opptak via nettkameraet på pc-en.

6. november 2020 av Niklas Ernst

Hele verden er påvirket av Covid-19, og én av følgene er en markant økning i antall brukere av videotjenester som Skype, Zoom, FaceTime, Messenger og Google Duo.

Det vet kriminelle å utnytte. 

Nylig har sikkerhetsselskapet Bitdefender dokumentert at it-kriminelle sender ut epost der de hever å ha sett og gjort opptak av deg naken med ditt eget nettkamera.

Ifølge eposten skal de ha fått tak i opptakene via et sikkerhetshull i Zoom, en av de mest populære videosamtaletjenestene.

> Les også: Slik sjekker du om nettkameraet er hacket

Krever 12 000 kroner

I eposten står det at du må betale 12 000 kroner for å få de påståtte videoene og bildene slettet.

Virkeligheten er en helt annet, for dette er forsøk på svindel. Det eksisterer verken bilder eller videoer, men fordi så mange bruker slike tjenester nå om dagen, har svindlerne funnet seg et nytt marked.

Ifølge Bitdefender har det blitt sendt ut 250 000 slik eposter bare i USA.

Håpet er selvfølgelig at noen skal gå i fella og overføre pengene. Det er imidlertid uvisst om noen faktisk har betalt bakmennene.

> Les også: Microsoft advarer om bølge av Covid-19 svindel

Slik sikrer du deg

Mottar du en epost der noen hevder at de har brukt nettkameraet til å filme deg, bør du slette eposten eller sende den til politiet.

> Les også: Farlige jobbsøknader fra hackere

Det er en god idé å alltid ha pc-en og programmene oppdatert slik at de er sikre.

I tillegg bør du ha et sikkerhetsprogram på pc-en. I Fordelssonen finner du Komputer for alles Sikkerhetspakke som beskytter hele pc-en.

Her finner du Sikkherhetspakken 

Kanskje du er interessert i...