Edge-oppdatering er skjult løsepengevirus
Løsepengevirus:

Hvis du får beskjed om en ny oppdatering til Microsoft Edge, må du være forsiktig. 

Vær forsiktig med å klikke: Edge-oppdatering er skjult løsepengevirus

Vanligvis anbefaler vi at du oppdaterer programmene så snart som mulig. Men en ny «oppdatering» til Edge-nettleseren er ikke hva det ser ut som, så vær forsiktig.

21. januar 2022 av Niklas Ernst

Blir du i tiden fremover varslet om at Edge-nettleseren din er utdatert og at du må installere den nyeste oppdateringen, bør du tenke deg ekstra godt om.

LES OGSÅ: Pass på: Nytt virus lurer sikkerhetsprogrammer

It-kriminelle har nemlig som mål å infisere datamaskinen din med løsepengevirus, slik at de kan låse filene dine og kreve løsepenger for å gi deg tilgang til filene igjen. 

Og hackernes våpen? Det er en falsk Edge-oppdatering. Det opplyser sikkerhetsfirmaet Malwarebytes, som har oppdaget den nye svindelen.

Hva du bør se etter

Ifølge Malwarebytes ser den falske oppdateringen ut som nedenfor, der du via en reklame havner på en side som til forveksling ligner på den som er laget av Microsoft. 

Slik ser det ut hvis du blir møtt av den falske Edge-oppdateringen.
Falsk Edge-oppdatering:

Slik ser det ut hvis du blir møtt av den falske Edge-oppdateringen.

© Malwarebytes


Her blir du bedt om å klikke på en knapp for å oppdatere Edge, og deretter lastes det ned en programvare til datamaskinen. Det er imidlertid ikke en oppdatering, men løsepengevirus som kan låse og kryptere filene dine. 

Heldigvis er det lett å avsløre svindelen: Det er nemlig ikke slik Edge blir oppdatert. 

Det gjør du i stedet direkte i nettleseren, der du klikker på de tre prikkene øverst til høyre, deretter på Hjelp og tilbakemelding og så på Om Edge for å se om det finnes en oppdatering.

I første omgang har Malwarebytes bare observert Edge-svindelen i Asia, men det betyr ikke at det ikke kommer til Europa. Vær derfor forsiktig hvis du plutselig blir bedt om å oppdatere nettleseren. 

Slik unngår du å gå i fellen

Det er langt fra nytt at it-kriminelle prøver å kamuflere skadevare som programvareoppdateringer. Vi har tidligere sett at for eksempel oppdateringer til programmet Flash har vist seg å være skjult skadevare, virus og løsepengevirusangrep.

LES OGSÅ: Falsk Flash Player inneholder skadevare

Det er nemlig svært viktig å oppdatere både operativsystemet og programmene, slik at du er best mulig sikret mot angrep fra nettopp hackere og it-kriminelle. Og dette vet de it-kriminelle.

Derfor må du alltid være oppmerksom når du blir bedt om å oppdatere programmene og datamaskinen generelt. Spesielt hvis de ser annerledes ut enn de pleier.

LES OGSÅ: Farlig skadevare forkledd som sikkerhetsoppdatering

Samtidig bør du alltid bare laste ned oppdateringer fra offisielle kanaler, for eksempel produsentens nettsted eller inne i selve programmet. Spesielt i nettleseren må du være oppmerksom på falske oppdateringer.

I tillegg er det alltid viktig å beskytte datamaskinen med riktig sikkerhetsprogramvare. I Fordelssonen finner du vår Sikkerhetspakke, som beskytter hele datamaskinen din.  

> Få tilgang til Fordelssonen for kun 29 kroner. Se mulighetene her

Kanskje du er interessert i...