Se opp for skadelig programvare på smarttelefoner
Skadevare på smarttelefoner:

Den farlige FluBot-skadevaren er akkurat nå i omløp på smarttelefoner i hele Europa.

© Shutterstock

Falsk Flash Player er skadevare

Den beryktede FluBot-skadevaren er i omløp i Europa, og den skjuler seg som en falsk Flash Player-app på mobilen. Her viser vi hvordan du unngår å gå i fellen.

13. januar 2022 av Martin Lorentsen

Nå skjer det igjen!

En farlig skadevare florerer på smarttelefoner, og denne gangen skjuler den seg ganske godt. Skadevaren skjuler seg nemlig i en tilsynelatende uskyldig Flash Player-app på mobilen din.

Hvis du er så uheldig å få mobilen infisert med skadevaren, kan det ikke bare føre til en ubehagelig opplevelse. Det kan også koste deg mye penger.

Det er nemlig snakk om skadevaretypen FluBot, som stjeler påloggingen din til betalingsapper og deretter tømmer tilhørende bankkontoer for penger.

LES OGSÅ: Pass på: Nytt virus unnslipper sikkerhetsprogrammer

FluBot-skadevare går etter pengene dine

FluBot-skadevaren har vært kjent i offentligheten i godt og vel to år nå, men noe tyder på at den er svært vanskelig å stoppe. 

I hvert fall fortsetter bakmennene å finne på nye, smarte måter å spre skadevaren på.

Det kan være gode grunner til det, for hvis du blir rammet av skadevaren, kan de IT-kriminelle stjele store pengesummer fra deg. FluBot-skadevaren er nemlig utviklet for å stjele påloggingsinformasjon til for eksempel bankapper.

Når påloggingsinformasjonen din er stjålet, kan hackerne bruke bankkontoen din som de vil, og det kan bli en kostbar affære.

LES OGSÅ: Her er hackernes nye svindel

Skadevaren skjuler seg godt

De kriminelle som står bak FluBot-skadevaren er tilsynelatende ganske kreative når det gjelder å infisere ofrene. Tidligere har de for eksempel skjult skadevaretypen som en falsk sikkerhetsoppdatering til Android-mobiler.

I en tekstmelding ble ofrene advart om virus på mobilen og oppfordret til å installere en sikkerhetsoppdatering. I virkeligheten var det imidlertid snakk om skadevare og ikke en sikkerhetsoppdatering.

Spredningen av den nye typen FluBot-skadevare ligner på mange måter på den gamle, men i stedet for å være kamuflert som en sikkerhetsoppdatering, blir FluBot nå skjult som en Flash Player-app på mobilen.

LES OGSÅ: Farlig skadevare forkledd som sikkerhetsoppdatering

Sprer seg via tekstmeldinger

Akkurat nå herjer den nye formen for FluBot i Europa, og fremgangsmåten med tekstmeldinger foretrekkes fortsatt av hackerne.

Denne gangen mottar ofrene en sms der de blir spurt om en video som avsenderen av sms-en påstår er lastet opp fra mobilen. 

Trykker du på en lenke, kan du altså laste ned en Flash Player-app som også inneholder skadevare.

Du må derfor være forsiktig og aldri trykke på lenker i sms eller e-post, med mindre du kjenner og stoler på avsenderen.

Og husk for øvrig også at Flash Player ble avviklet for mer enn et år siden, så du må aldri oppdatere Flash Player verken på mobil eller pc. Du bør faktisk slette programmet her og nå. 

Du kan sikre mobilen din mot virus og skadevare med programmet Sophos Intercept X, som du finner her i Fordelssonen

Kanskje du er interessert i...