Skadevare i Google Play Butikk
Skadelige apper i Google Play Butikk

Google forklarer hvorfor det så ofte er apper med skadevare i Google Play Butikk.

© Shutterstock

Derfor dukker det så ofte opp skadelige apper i Google Play Butikk

Gang på gang observeres apper med skadevare i Play Butikk på Android-mobilene, og nå forklarer Google hvorfor det skjer.

24. august 2023 av Martin Lorentsen

Vi i Komputer for alle har flere ganger skrevet om hvordan ondsinnede apper med skadevare dukker opp i den offisielle appbutikken for Android, og hvordan du kan beskytte smarttelefonen mot slike apper.

Nå kan vi også fortelle hvordan de mange appene med skadevare faktisk havner i Google Play Butikk, som skal være et trygt sted å laste ned fra.

Det forklarer nemlig Google selv i en sikkerhetsrapport.

Det viser seg at de farlige appene i utgangspunktet er ufarlige, og derfor blir de godkjent og sluppet inn i Google Play Butikk. Det som skjer er at de senere blir oppdatert – og oppdateringene gir skadelige egenskaper.

LES OGSÅ: Skadevare på millioner av nye mobiler

Skadevaren kommer som en oppdatering

Ifølge sikkerhetsfolkene hos Google benytter hackerne seg av en helt spesiell metode for å legge inn skadevare på ofrenes mobiler. Metoden kalles versjonering og fungerer i bunn og grunn ved at de farlige appene til å begynne med er helt ufarlige.

Når utviklerne av en skadelig app har fått den godkjent av Google, og den dermed er lagt ut i Play Butikk, kommer det nemlig en ny versjon av appen.

Appen til hackerne mottar oppdateringer fra en tredjepartsserver, og disse oppdateringene endrer kodingen i appen og gjør den farlig.

LES OGSÅ: En av verdens farligste former for skadevare vender tilbake

Slik reduserer du faren for å rammes

Du kan redusere risikoen for å få skadevare på mobilen ved å ta flere forholdsregler.

Først og fremst er det lurt å utstyre mobilen med et antivirusprogram. Vi anbefaler appen 'Sophos Intercept X for Mobile', som blant annet overvåker mobilen kontinuerlig og ser etter innkommende virus.

Sophos-appen er gratis, og her ser du hvordan den brukes.

Dessuten bør du kun laste ned apper fra Google Play Butikk – selv om det altså dukker opp apper med skadevare også der.

De aller fleste appene i Play Butikk er likevel ufarlige, ettersom de er grundig sjekket og undersøkt av Google. Og det gjøres ikke hvis du laster dem ned fra vilkårlige nettsider eller koblinger.

LES OGSÅ: Pass deg for falske nedlastingssider på nettet

Kanskje du er interessert i...