Vi i Komputer for alle har flere ganger skrevet om hvordan ondsinnede apper med skadevare dukker opp i den offisielle appbutikken for Android, og hvordan du kan beskytte smarttelefonen mot slike apper.
Nå kan vi også fortelle hvordan de mange appene med skadevare faktisk havner i Google Play Butikk, som skal være et trygt sted å laste ned fra.
Det forklarer nemlig Google selv i en sikkerhetsrapport.
Det viser seg at de farlige appene i utgangspunktet er ufarlige, og derfor blir de godkjent og sluppet inn i Google Play Butikk. Det som skjer er at de senere blir oppdatert – og oppdateringene gir skadelige egenskaper.
LES OGSÅ: Skadevare på millioner av nye mobiler
Skadevaren kommer som en oppdatering
Ifølge sikkerhetsfolkene hos Google benytter hackerne seg av en helt spesiell metode for å legge inn skadevare på ofrenes mobiler. Metoden kalles versjonering og fungerer i bunn og grunn ved at de farlige appene til å begynne med er helt ufarlige.
Når utviklerne av en skadelig app har fått den godkjent av Google, og den dermed er lagt ut i Play Butikk, kommer det nemlig en ny versjon av appen.
Appen til hackerne mottar oppdateringer fra en tredjepartsserver, og disse oppdateringene endrer kodingen i appen og gjør den farlig.
LES OGSÅ: En av verdens farligste former for skadevare vender tilbake
Slik reduserer du faren for å rammes
Du kan redusere risikoen for å få skadevare på mobilen ved å ta flere forholdsregler.
Først og fremst er det lurt å utstyre mobilen med et antivirusprogram. Vi anbefaler appen 'Sophos Intercept X for Mobile', som blant annet overvåker mobilen kontinuerlig og ser etter innkommende virus.
Sophos-appen er gratis, og her ser du hvordan den brukes.
Dessuten bør du kun laste ned apper fra Google Play Butikk – selv om det altså dukker opp apper med skadevare også der.
De aller fleste appene i Play Butikk er likevel ufarlige, ettersom de er grundig sjekket og undersøkt av Google. Og det gjøres ikke hvis du laster dem ned fra vilkårlige nettsider eller koblinger.