Skadevaren Emotet er tilbake
Tilbake igjen:

Skadevaren Emotet, som fungerer som en såkalt trojansk hest, er våknet fra vinterdvalen og sprer seg nok en gang på nettet.

© Shutterstock

Emotet: En av verdens farligste skadevaretyper er tilbake

En av verdens farligste former for skadevare er tilbake etter en lengre pause, og den sprer seg raskt. Heldigvis kan du selv gjøre noe for å unngå å bli rammet.

Etter en pause på mer enn tre måneder har den veldig farlige skadevaren Emotet begynt å herje på nettet igjen.

Nærmere bestemt ble skadevaren observert av sikkerhetsselskapet Confense tirsdag 7. mars 2023, og det er første gang siden november 2022. Dette skriver Confense i et blogginnlegg.

Emotet, som vi også tidligere har skrevet om, ble oppdaget i 2014 og anses som en av de farligste skadevaretypene i verden. Den kan nemlig ikke bare skade pc-en din. Emotet holder også døra åpen for ytterligere infeksjoner.

LES OGSÅ: Farlig spionprogramvare sprer seg på Android

Slik rammer skadevaren Emotet

Emotet blir som mye annen skadevare spredt via vedlagte filer i e-postmeldinger. Vanligvis får du en e-postmelding som ser ut som et svar på en tidligere korrespondanse – ofte i form av en kvittering eller en faktura.

Du kan også oppleve at e-postmeldingen ser ut til å komme fra en e-postadresse som du kjenner. Og hvis pc-en din er rammet, kan den sende søppelpost via e-postadressen din.

LES OGSÅ: Sjekk om e-postadressen din misbrukes til å sende Emotet-generert søppelpost

I e-postmeldingen er det vedlagt en zip-fil som du oppfordres til å pakke ut. I mappen finner du et dokument, f.eks. et Word-dokument, som du må aktivere, og når du gjør det, blir enheten infisert med skadevaren.

Når pc-en først er infisert med Emotet, åpnes døra for mye annen skadelig programvare, for eksempel utpressingsvirus der hackere låser filene dine mot et krav om løsepenger.

LES OGSÅ: Hva er løsepengevirus?

Slik beskytter du deg mot Emotet

Selv om skadevaren Emotet anses å være blant verdens farligste, er det mulig å beskytte seg mot den.

Først og fremst kommer du langt med sunn fornuft. 

Sjekk alltid avsenderen av en e-postmelding nøye, og vær skeptisk når du mottar en e-postmelding med vedlegg. Spesielt når du oppfordres til å laste ned og åpne filen.

En god tommelfingerregel er derfor aldri å åpne vedlagte filer fra mystiske avsendere. 

Dessuten bør du utstyre pc-en med et godt antivirusprogram. Komputer for alle anbefaler programmet Avira, som du som abonnent kan laste ned fra Fordelssonen.

Klikk her for å laste ned Avira fra Fordelssonen

Da er du godt beskyttet mot virus og skadevare.

LES OGSÅ: Her er den beste pc-sikkerheten akkurat nå

Kanskje du er interessert i...