Pass på
Pass på

Hvis du ser en lenke til en ukjent app i en reklame på Facebook, må du tenke deg grundig om før du laster ned appen.

© Shutterstock

Facebook reklamerer for skadelige apper

Det vrimler av reklame for apper til Android-mobiler på Facebook, og mange av appene er til skade for mobilen din.

4. august 2022 av Martin Lorentsen

Bruker du Facebook, ser du helt sikkert annonser i ny og ne. De kan reklamere for alt fra takrengjøring til radiatorskjulere. 

Som regel er annonsene harmløse, men det finnes også reklame på sosiale medier som du bør unngå for enhver pris.

Sikkerhetsselskapet McAfee har nemlig oppdaget at det finnes flere reklamer på Facebook der det reklameres for skadelige Android-apper.

Det fremgår av denne undersøkelsen fra McAfee.

Appene som det reklameres for på Facebook er såkalt adware, som infiserer mobiltelefoner med annonser. I verste fall kan det gjøre mobilen nesten ubrukelig.

LES OGSÅ: Falske sikkerhetsapper stjeler bankopplysningene dine

Utgir seg for å være nyttig app

Hvis du finner en annonse på Facebook for en Android-app du kan bruke til å optimalisere mobilen din, må du holde deg langt unna den. Det er nemlig vanlig at disse appene inneholder adware.

Hvis du installerer en av disse appene, får du derfor ikke en app som rydder opp på mobilen eller optimaliserer batteriet. I stedet risikerer du at mobilen blir full av adware, og det kan være til stor plage.

De skadelige appene fyller nemlig hele mobilskjermen med merkelige annonser, noe som gjør det nesten umulig å bruke mobilen på vanlig måte.

Adware på mobilen
Adware på mobilen

Slik ser det for eksempel ut hvis du er så uheldig å laste ned en av de skadelige appene som det reklameres for på Facebook.

© McAfee

Dessuten skjuler appene seg på mobilen og kamuflerer seg med andre legitime appikoner, for eksempel Google Play. I videoen nedenfor viser McAfee hvordan det ser ut når en av de ondsinnede appene installeres.

LES OGSÅ: Beskytt mobilen mot virus

Millioner av nedlastinger

Skulle uhellet være ute og du laster ned en av de skadelige appene, er du ikke alene. Millioner av intetanende Android-brukere har lastet ned og installert én eller flere av de farlige appene, og det er det en ganske god grunn til.

Først og fremst blir det reklamert for appene på Facebook, som må sies å være et legitimt nettsted. For det andre er det en lenke til Google Play, som er Android-mobilenes offisielle appbutikk.

Reklame på Facebook
Reklame på Facebook

Med en lenke til appbutikken Google Play for Android-mobiler kan det være nærliggende å tro at det er snakk om en ufarlig app, men det er slett ikke tilfellet.

© McAfee

Det er ikke bare på Facebook det reklameres for skadelige apper. Også på de sosiale mediene TikTok og Instagram er det observert lignende reklame.

Hvis du ser en reklame for en app på sosiale medier, bør du altså tenke deg om en ekstra gang før du laster den ned. Du kan for eksempel sjekke Google-appen for å se om andre har klaget på den.

LES OGSÅ: Slik unngår du farlige apper på mobilen

Kanskje du er interessert i...