Virusalarm på Android-telefonen
Virus

Kaspersky advarer: Minst 14 Android-apper inneholder spionviruset Joker.

© Shutterstock

Farlig Joker-virus skjuler seg i Android-apper

Sikkerhetsselskapet Kaspersky advarer mot virusbefengte apper i Androids Play Butikk.

6. desember 2021 av Morten Skeldal Østergaard

Nå bør vi Android-brukere nok en gang være på vakt. Det farlige viruset Joker er nemlig oppdaget i flere apper i Androids Play Butikk.

Joker-viruset er skadevare som skjuler seg i Android-apper. Det kan hente informasjon fra mobilen, for eksempel kontakter, SMS og mange andre opplysninger, og sende den til de som står bak Joker. 

I noen tilfeller har appen i tillegg startet betalingsabonnementer på tjenester som brukeren ikke kjenner til – men hvor pengene blir trukket hver måned.

Ifølge Tatiana Shishkova, skadevareanalytiker hos Kaspersky, er Joker nå funnet i ytterligere 14 nye apper i Play Butikk. 

> Les også vår artikkel om Joker fra i fjor: Det vrimler av skadevare i Google Play Butikk

Her er de 14 appene som Kaspersky advarer mot akkurat nå:

  1. Super-Click VPN
  2. Volume Boosting Hearing Aid
  3. Battery Charging Animation Bubble Effects
  4. Flashlight Flash Alert on Call
  5. Easy PDF Scanner
  6. Smart TV Remote
  7. Halloween Coloring
  8. Classic Emoji Keyboard
  9. Volume Booster Louder Sound Equalizer
  10. Super Hero-Effect
  11. Battery Charging Animation Wallpaper
  12. Dazzling Keyboard
  13. EmojiOne Keyboard
  14. Now QRCode Scan

Joker-virus er vanskelig å stoppe

Joker-viruset er derimot ikke noe nytt. Det har dukket opp med jevne mellomrom siden det ble oppdaget for første gang i 2017. 

Selv om Google skrev om Joker i et blogginnlegg i 2019, har det fortsatt ikke lyktes å ta knekken på denne skadevaren. 

I januar 2000 anslo Google at over 1 700 Joker-infiserte apper ble fjernet fra Play Butikk – og det tallet har bare vokst siden den gang.

Som du kan se på listen over, dukker Joker-skadevaren vanligvis opp i små apper som har et praktisk formål, for eksempel en PDF-skanner eller et emojitastatur. Det kan også være apper med likelydende navn som andre populære apper. 

> Nylig skrev vi om 151 falske Android-apper. Les mer her

Slik kan du sikre deg i Androids Play Butikk

Heldigvis kan du også selv gjøre en innsats for ikke å bli rammet av virus på Android-mobilen din. Du kommer nemlig langt med litt sunn fornuft.

  1. Først og fremst bør du ALLTID bare laste ned apper fra Play Butikk. Du bør altså ikke laste ned apper fra nettsteder selv om det er mulig i Android. Bare i tilfeller der du er 100 prosent sikker på avsenderen av appen, kan du gjøre dette.
  2. Når du søker på en app i Play Butikk, kan du også se hvor mange andre brukere som har lastet ned appen. Hvis det bare er noen få hundre som har lastet ned en app du ikke er helt sikker på, er det best å holde fingeren unna Installer-knappen.
  3. Hold også et øye med hvor lenge appen har ligget i Play Butikk. Hvis den er helt ny, er risikoen større for at den eventuelt infiserte appen ennå ikke er oppdaget.

Til slutt er det en god idé å installere en ekstern sikkerhetsapp. Androids Play Butikk har en sikkerhetsfunksjon som heter Play Protect, men den er kjent for å være lite effektiv.

> Komputer for alle anbefaler den gratis sikkerhetsappen Sophos Intercept X, som du kan lese mer om her.

Kanskje du er interessert i...