7-Eleven ble hacket over hele Danmark
Ikke siste gangen de hackes:

I begynnelsen av august ble danske 7-Eleven-butikker rammet av et stort hackerangrep, og det er ikke siste gangen hverdagen vår blir vanskeligere på grunn av IT-kriminelle, sier eksperten.

© Shutterstock

Ekspert om 7-Eleven-angrepet: Vi må venne oss til det

Forrige ukes omfattende hackerangrep mot danske 7-Eleven-butikker blir hverdagskost ifølge sikkerhetsekspert. Men hva betyr det for deg?

Mandag 8. august 2022 kunne danske kunder plutselig ikke kjøpe varer eller hente pakker i landets 7-Eleven-butikker.

Alle Danmarks godt og vel 175 butikker ble nemlig plutselig stengt.

Årsaken var et omfattende hackerangrep mot butikkjeden, nærmere bestemt et angrep med utpressingsvirus der hackere låser eller stjeler data med et krav om løsepenger.

I dette tilfellet ble 7-Elevens betalingssystemer deaktivert slik at det dermed var umulig for kundene å handle i butikkene.

Det skapte lettere kaotiske tilstander ved landets 7-Eleven-butikker, og det er neppe siste gangen angrep med utpressingsvirus påvirker hverdagen vår, hevder IT-sikkerhetseksperten.

Velorganiserte IT-kriminelle

Hackerangrepet mot 7-Eleven var særdeles omfattende, og det er det en ganske god grunn til. IT-kriminelle er nemlig blitt godt organisert. 

Det forklarer Peter Kruse, som er medgrunnlegger av sikkerhetsselskapet CSIS.

«De kriminelle kan bygge systemer som minner mye om velfungerende bedrifter med ledergruppe, HR-avdeling og salgsavdeling», sier IT-sikkerhetsekspert Peter Kruse, og utdyper:

«Det betyr at flere blir rammet fordi datamaskinene er mer velsmurte og veldrevne. Slusene er åpne, og nettangrep kan utføres av alle. De forfiner hele tiden de forretningene, våpnene og verktøyene de bruker», sier Peter Kruse til Komputer for alle.

Påvirker både deg og meg

Det er ikke første gangen IT-kriminelle påvirker hverdagen til helt vanlige mennesker.

I fjor ble hundrevis av svenske COOP-butikker rammet av hackere da underleverandøren av COOPs betalingssystemer ble utsatt for utpressingsvirus.

Tidligere samme år ble den amerikanske oljeledningen Colonial Pipeline rammet av hackere, som satte en plugg i oljeforsyningen og slapp unna med 4,4 millioner dollar i utbetalte løsepenger.

LES OGSÅ: Hackerangrep stenger svenske supermarkeder

Krevde én million dollar i løsepenger

Hos 7-Eleven var kravet én million dollar i løsepenger utbetalt i kryptovalutaen xmr for at betalingssystemene skulle komme opp og kjøre igjen. Dette nektet butikkjeden å betale, og de klarte faktisk å gjøre systemene fullt funksjonelle igjen.

Hackerne fikk dermed ingen økonomisk fortjeneste ut av angrepet. 7-Eleven har dessuten opplyst at kundenes data ikke ble stjålet av hackerne, men et lignende utpressingsvirus i fremtiden kan fortsatt få store konsekvenser for deg.

«I dette tilfellet ble betalingssystemene rammet, men det kunne like gjerne vært selskaper som produserer matvarer. Felles for alle som utsettes er at de ikke kan utføre arbeidet sitt eller levere de tjenestene de vil», sier Peter Kruse.

> LES OGSÅ: Ukrainske hackere lammer alkoholmarkedet i Russland

Vi må venne oss til angrep

Ifølge Peter Kruse er det ikke mye du kan gjøre for å unngå å bli berørt av hackerangrep mot bedrifter. 

Bedriftene kan selv bli flinkere til å reagere når uhellet oppstår, men selve angrepene er vanskelige å forhindre.

«Jeg beklager å måtte si det, men alle kan rammes. Vi som forbrukere må venne oss til at det kan være ting som ikke fungerer fordi de er blitt utsatt for hackerangrep», lyder den dystre meldingen fra Peter Kruse.

Vil du sikre pc-en din best mulig mot hackere og utpressingsvirus, bør du installere Komputer for alles Sikkerhetspakke. Les mer her.

Kanskje du er interessert i...