Løsepengevirus stenger hundrevis av svenske supermarkeder
Løsepengevirus

Coop har stengt nesten alle butikker i Sverige som følge av et gigantisk løsepengevirusangrep i USA.

© Shutterstock

Hackerangrep stenger hundrevis av svenske supermarkeder

Et hackerangrep i USA har medført at Coop måtte stenge nesten samtlige av sine 800 supermarkeder i Sverige.

Supermarkedkjeden Coop har vært nødt til å stenge nesten 800 supermarkeder i Sverige. Årsaken er ikke helseskadelige matvarer eller vannskader, men et hackerangrep i USA.

Coops amerikanske programvareleverandør Kaseya er nemlig utsatt for et omfattende hackerangrep, som betyr at Coops kassaapparater er ute av drift. 

Hackergruppen bak angrepet krever 594 millioner norske kroner for å få systemene i gang igjen. 

En kjent hackergruppe

Ifølge svenske Aftonbladet har hackergruppen REvil tatt ansvar for angrepet på Kaseya.

Det er den samme gruppen som har tatt ansvar for flere store løsepengevirusangrep det siste året. Flere peker på at gruppen kan holde til i Russland, ettersom angrepene i stor grad har rammet amerikanske virksomheter og aldri rammer russiske ofre. 

Det aktuelle angrepet kan ifølge eksperter få konsekvenser for tusenvis av bedrifter over hele verden, som er kunder hos den amerikanske programvareleverandøren. 

Det er imidlertid sikkert at hackerangrepet har rammet en av bedriftens store kunder i form av Coop.

LES OGSÅ: Hva er løsepengevirus?

Slik er Coop rammet

Coop har blitt tvunget til å stenge nesten samtlige av sine supermarkeder i Sverige som følge av løsepengevirusangrepet. Det dreier seg om drøyt 800 butikker.

Kaseya leverer IT-løsninger til Coop, og løsepengevirusangrepet på leverandøren i USA har ført til at kassaapparatene i de svenske Coop-supermarkedene nå er ute av drift.

Problemene hos Coop oppsto fredag og er tilsynelatende ikke løst ennå. Coop skriver likevel på sin svenske hjemmesideat man arbeider intenst for å løse problemet. 

LES OGSÅ: Russiske superhackere bringer Garmin i kne

Omfattende løsepengevirusangrep

Hackerangrepet har tilsynelatende vært svært omfattende. I hvert fall i Sverige, der også bensinstasjoner fra St1, en apotekjede og svenske tog har problemer med kassesystemer og kortautomater, og det har fått den svenske forsvarsministeren til å reagere:

«Det er svært farlig, fordi det rammer menneskers hverdagsliv. Og det rammer sektorer som matforsyning og andre grunnleggende forsyningsområder for samfunnets måte å fungere på."

«I en annen sikkerhetspolitisk situasjon kan det være statlige aktører som angriper oss på dette området for å stenge ned samfunnet og skape kaos», sier Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist til TV-stasjonen SVT.

Angrepet har også gått ut over selskaper i flere andre land – blant annet flere hundre bedrifter i USA. 

Vil gjenopprette systemene på en time

Hackerne har varslet at de vil kunne gjenopprette Kaseyas systemer på bare en time hvis de betaler løsesummen på 594 millioner norske kroner.

Det er ennå ikke kjent om programvareselskapet vil betale løsesummen. I første omgang vil de ettersigende forsøke å gjenopprette systemene selv. 

LES OGSÅ: Løsepengevirus angriper ofte flere ganger

Kanskje du er interessert i...