De siste årene har vi sett mengder av utpressingsangrep der hackere låser filene dine og krever penger for at du skal få dem tilbake.
De fleste er nemlig villige til å betale for å få tilbake dyrebare filer.
Nå er det imidlertid mye som tyder på at de som benytter løsepengevirus for å tjene penger, har problemer.
I hvert fall var det i siste kvartal av 2020 en nedgang av antall angrep. Gjennomsnittet for utbetalte løsepenger falt med hele 55 prosent sammenlignet med tredje kvartal.
Det viser statistikk fra sikkerhetsselskapet Coveware.
Ofrene har tydeligvis blitt flinkere til å stå imot hackernes krav, og det er det en god grunn til. Hackerne sletter stadig oftere filene uansett, og da er det jo ingen grunn til å betale.
LES OGSÅ: Hva er utpressingsvirus?
Hackere sletter filene dine
Det er ikke bare deg det er surt for hvis hackerne sletter filene dine. Sletter kjeltringene filer som egentlig skulle låses, skyter de nemlig seg selv i foten.
Hackere kan bare tjene penger på å levere tilbake filer når ofrene har betalt løsesummen etter et angrep. For hvorfor betale for å få tilbake filer som ikke lenger eksisterer?
Statistikk fra Coveware viser i hvert fall at utpressing ikke lenger er så god butikk for hackere.

Mot slutten av 2020 har hackerne hatt problemer med å få penger fra folk som er blitt offer for løsepengevirus.
© CovewareI løpet av siste kvartal 2020 mottok sikkerhetsselskapet Coveware flere henvendelser om datalagre og servere som var blitt fullstendig slettet i forbindelse med utpressingsangrep.
Det kan skyldes at kjeltringene bak angrepene ikke var så dyktige til å hacke. Coveware utelukker ikke at det kan endre seg og at tendensen snur i 2021.
LES OGSÅ: Ny prosessor fra Intel beskytter mot utpressingsvirus
Truer oftere med lekke å filene dine
Samtidig med at ofre for utpressingsangrep har blitt flinkere til å melde fra, har bakmennene begynt å bruke hardere lut.
Det er nemlig en økning i antall utpressingsangrep der hackere truer med å lekke filene de har stjålet.
Statistikk fra Coveware viser at i fjerde kvartal av 2020 ble 70 prosent av utpressingsangrepene fulgt av trusler om å lekke de stjålne filene. I tredje kvartal var dette 50 prosent.
Ifølge Coveware skyldes økningen at hackere kan presse større pengesummer av ofrene hvis de truer med å offentliggjøre filene som er stjålet.
Noe tyder imidlertid på at hackerne ikke har lykkes med det.
LES OGSÅ: Russiske superhackere angriper Garmin
Backup er det beste middelet mot utpressingsangrep
Blir du rammet av løsepengevirus, er det fare for at du mister alle filene på pc-en.
Du kan selvfølgelig velge å betale og kanskje få filene tilbake, eller du kan skaffe deg verktøy som kan hjelpe mot nettopp den typen utpressing du er utsatt for.
Den beste sikringen er imidlertid å alltid ha en sikkerhetskopi av de viktigste filene og programmene dine, slik at det er enkelt å installere dem på nytt.
Du må imidlertid sørge for at sikkerhetskopien oppbevares slik at den ikke er koblet til pc-en. Er den det, kan også den bli påvirket av utpressingsangrepet. I stedet bør du lagre sikkerhetskopien på en ekstern disk, for eksempel en minnepinne som du oppbevarer på et sikkert sted.
> Les hvordan her: Ta filene med deg når du går fra pc-en