Slik blir du lurt av hackere

Hvordan jobber egentlig hackere — og hvordan kan du gjøre livet surt for dem? Det kan du lære mer om her. 

© Shutterstock

Hacker: Slik lurer vi deg

Hackernes forsøk på å skaffe seg tilgang til pc-en din blir mer og mer utspekulert. Her kan du se hvordan hackerne jobber og hva du kan gjøre for ikke å falle for triksene deres.

9. august 2019 av Niklas Ernst


Hvordan jobber egentlig en hacker? Og hva er deres beste råd for å unngå at de får tak i din informasjon og digitale hemmeligheter?

Det vet Stephanie Carruthers bedre enn de fleste.

Under hackernavnet "_sn0ww" jobber hun med å finne sikkerhetshull for IBM. Hun er en av de "gode" hackerne.

I et intervju med nyhetssiden cnet avslører hun hvordan en hacker arbeider for å sikre seg informasjon og kunnskap om personer de vil prøve å hacke.

Hacker kortet og telefonen din

I intervjuet viser Stephanie Carruthers blant annet noe av utstyret hun bruker til å snike seg inn i livet til ofrene sine. En av tingene er en stor RFID-leser.

Det er en dings på størrelse med en badevekt som hun har i vesken. Med den kan hun for eksempel skanne adgangskort til bygninger og systemer, så sant hun er nærmere kortet enn 50 centimeter.

Deretter kan hun klone kortene og gi seg selv adgang til steder hun ellers ikke ville kommet inn.

Hun viser og forklarer også hvordan hun med en app kan få kontakten eller nummeret som kommer opp på mottakerens telefon til å være et annet nummer enn det hun ringer fra. For eksempel vedkommendes foreldre eller barn.

Hacking er "social engineering"

Hun beskriver arbeidsmetoden sin som "Social engineering", og helt grunnleggende handler det om å manipulere personer til å gi fra seg informasjon de ellers ikke ville delt. Det kan for eksempel gjøres ved å ringe med et "falsk nummer", et som likner et du kjenner. 

Stephanie Carruthers forklarer også at hun forsøker å finne ut hvilke hobbyer eller interesser et potensielt offer har. Slik kan hun gjøre nettfisket mer spesifikt og personlig, slik at offeret er mer tilbøyelig til å bite på agnet.

> Les også: Hvordan kan hackeren skrive fra min epostadresse?


Under kan du se cnets intervju med Stephanie Carruthers. Du kan også lese artikkelen her.

Slik unngår du hackere

Stephanie Carruthers kommer også med et par gode råd om hvordan du skal unngå å bli hacket.

For det første bør du tenke gjennom hva du deler. Jo mer en hacker vet om deg, desto lettere er det å lage en profil og få deg til å gå i fella.

Du bør for eksempel være ekstra på vakt hvis du får en epost som virker skreddersydd for deg fra folk du ikke kjenner. Det kan nemlig være et triks for å få deg til "åpne opp" og gi enda mer informasjon om deg selv.

Du bør også vurdere om pc-en din er godt nok sikret. 

I Fordelssonen finner du Komputer for alles sikkerhetspakke. Med den kan du gjøre maskinen din sikrest mulig. 

Kanskje du er interessert i...