Hvad er hacking?
Hacking

Hva er hacking? Lær mer om hacking og forskjellige typer hacking.

Hva er hacking?

Det finnes gode hacker og onde hackere, og så finnes det noen som er verken eller. I denne artikkelen forklarer vi hva hacking er og begrepene du bør kjenne til.

På 60-tallet oppsto et begrep som blir stadig vanligere i dagligtale, nemlig hacking.

Det oppsto på Massachusetts Institute of Technology i USA – bedre kjent som MIT.

Der ble ordet "hacker" et kallenavn på studenter med spesielt god kunnskap om teknologi og programmering.

I dag er hacking noe helt annet.

Hva betyr hacking?

Kort fortalt betyr hacking at en person skaffer seg uautorisert tilgang til en fremmed pc.

Det kan skje i liten skala, som mer eller mindre uskyldige guttestreker eller overvåking av en partner. Det kan også skje i stor skala, som ledd i digital krigføring mellom stater som Russland og USA.

Formålene med å hacke er også veldig forskjellige. De fleste antar nok at en hacker er noen som har til hensikt å skade deg, enten via nettkameraet ditt eller ved å infisere pc-en med skadevare. Men de finnes finnes faktisk også gode hackere, og dem kan du lese mer om litt lenger ned i artikkelen.

Hvordan foregår hacking?

Hacking skjer vanligvis ved at angriperen utnytter en sårbarhet i systemet.

Sårbarheten kan være av menneskelig karakter, som når du uforvarende klikker på en farlig kobling som gir en hacker tilgang til pc-en din. Det kan også være snakk om en egentlig systemfeil, for eksempel at hackere får tilgang til operativsystemet via utdaterte programmer på maskinen.

Slik skjult tilgang kan hackere også få hvis de klarer å plassere et virus, en tastelogger eller at annet skadelig program på pc-en.

På denne måten kan hackeren bryte seg inn på maskinen og for eksempel stjele personlig informasjon, få tilgang til nettbanken og til passord.

Det er også snakk om hacking hvis man skaffer seg tilgang til andres kontoer på sosiale medier som Facebook.

> Se også hvordan du beskytter mobilen mot hackere

Hacking typer
Hacker

Det finnes flere typer hackere, og de har forskjellige hensikter med virksomheten sin. Det er både gode og onde hackere.

Forskjellige hacker-typer

I virkeligheten finnes det mange typer hackere, og de har forskjellige formål med aktivitetene sine.

Noen hackere er gode hackere som hjelper til med å finne sikkerhetshull, slik at selskaper kan tette dem før ondsinnede hackere får muligheten til å utnytte dem. Andre hacker for moro skyld.

Forenklet kan hackere deles inn i tre typer – "black hat", "white hat" og "grey hat".

Hva er en "white hat"-hacker?

"White hat"-hackere er etiske hackere. 

De er teknisk flinke og sikkerhetseksperter som leter etter sikkerhetshuller for eksempel for store selskaper. På den måten gir de selskapene mulighet til å tette hullene før de blir oppdaget og utnyttet av "black hat"-hackere.

> Les om hvordan en "white hat"-hacker jobber i denne artikkelen fra Komputer for alle

Hva en "black hat"-hacker?

En "black hat"-hacker er med andre ord årsaken til at det finnes "white hat"-hackere.

En hacker i svart hatt er også kjent som en cracker. De er altså hackere som tvinger til seg tilgang til andre pc-er i den hensikt å lage kvalm.

Det kan for eksempel være å skaffe seg tilgang til data som kan selges på nettet eller brukes til presse penger fra eieren. Hacking kan også få et system til å krasje.

Hva er en "grey hat"-hacker?

En hacker med grå hatt er som navnet tilsier en mellomting mellom en "black hat"- og en "white hat"-hacker.

En "grey hat"-hacker vil for eksempel lete etter sårbarheter i et system uten å fortelle det til eierene av systemet på forhånd.

Grå hackere vil imidlertid ikke utnytte sårbarheter de finner, men som regel gi eierene beskjed om sikkerhetshullet.

3 tips om hvordan du unngår å bli utsatt for hacking:

  1. Hold programmene dine oppdatert. Produsenter sørger for å tette sikkerhetshull så snart de blir oppdaget, men det er du som må sørge for å oppdatere programmene på din egen pc. Et program som Patch My PC gjør dette enkelt.

  2. Beskytt pc-en med et antivirusprogram. Det stopper kanskje ikke en hacker, men det hjelper deg å finne ut om en hacker har lagt farlige filer eller noe annet på pc-en, og det beskytter mot utpressingsvirus og andre digitale trusler.

  3. Bruk sunn fornuft. Vær skeptisk og forsiktig når du ferdes på nettet eller mottar kryptisk e-post. Ikke klikk på koblinger eller last ned filer fra nettsider eller avsendere du ikke kjenner.

Beskytt pc-en best mulig med Komputer for alles Sikkerhetspakke. Den består av syv gode programmer som sikrer deg mot de farligste digitale truslene. Les mer om Sikkerhetspakken her.

Beskytt deg mot hackere med Sikkerhetspakken

Den beste beskyttelsen mot hackere er av forebyggende karakter.

Med et godt antivirusprogram samt et program som oppdaterer programvare, er du godt sikret.

Du finner disse samt fem andre gode programmer i Sikkerhetspakken i Komputer for alles Fordelssone.

Kanskje du er interessert i...