Hackere skåner helseinstitusjoner
Utpressing

Hackere lar helseinstitusjoner slippe løsepengevirus under koronakrisen.

© Shutterstock

Datakriminelle skåner helsesektoren under koronakrisen

På grunn av koronautbruddet har flere datakriminelle meldt at de vil skåne helseinstitusjoner for utpressingsvirus. Legemiddelbransjen slipper imidlertid ikke unna angrep.

24. mars 2020 av Martin Lorentsen

Koronaviruset herjer over hele verden, og det har fått store konsekvenser for verdensøkonomien. 

Hackere har sett sitt snitt til å utnytte krisen og har prøvd å lure innbyggere og myndigheter på mer eller mindre kreative måter. 

Flere datakriminelle viser imidlertid en gavmild side vi ikke har sett før. 

De melder nemlig at helsesektoren ikke vil bli utsatt for den typen datakriminalitet som kalles løsepengevirus, som er en form for utpressing. 

Mediet Bleeping Computer har tatt kontakt med en rekke bander som sender ut denne typen virus, og de forteller at helseinstitusjoner blir skånet under koronakrisen. Så heldig er imidlertid ikke legemiddelindustrien.

LES OGSÅ: Hva er utpressingsvirus?

Sykehus blir skånet for utpressing 

DoppelPaymer og Maze er navnene på to av de seks utpressingsbandene som Bleeping Computer har tatt kontakt med. Begge bekrefter at de vil vente med å angripe helsesektoren til koronautbruddet er under kontroll.

”Vi prøver alltid å unngå sykehus og pleiehjem, og i noen tilfeller alarmsentralen. Hvis vi skulle komme til å angripe disse ved et uhell, låser vi opp filene igjen gratis”, sier en talsmann for DoppelPaymer.

Maze-gruppen vil også la være å angripe helsesektoren:

”Vi vil også stoppe all aktivitet mot alle typer helseorganisasjoner inntil situasjonen med koronavirus er stabilisert”, forklarer en av bakmennene fra Maze.

LES OGSÅ: Slik låser du opp filene hvis du blir utsatt for løsepengevirus

Legemiddelbransjen slipper ikke unna

Selv om de datakriminelle utviser en form for samfunnsånd og skåner helsesektoren, betyr det ikke at de slutter med utpressing.

DoppelPaymer forklarer nemlig at firmaer som produserer medisin, ikke vil slippe unna angrepene. 

Det er det en spesiell grunn til:

”I disse tider tjener legemiddelindustrien ekstra godt på folks panikk, så vi har ikke noe ønske om å støtte dem. De tjener bare penger, mens leger gjør noe”, sier DoppelPaymer.

Det er kanskje tvilsomt om du bør ta hackernes løfter om å skåne helsesektoren altfor seriøst, men tanken er uansett beundringsverdig. 

LES OGSÅ: Advarsel: Ta aldri omstart på en pc med løsepengevirus

> Hvis du vil sikre deg mot skadevare på pc-en, bør du installere Komputer for alles komplette sikkerhetspakke. 

Kanskje du er interessert i...