Hvor godt er er pc-en sikret mot utpressingsvirus

Programmet Ransim sjekker hvor godt pc-en er beskyttet mot utpressingsangrep.

© Shutterstock

Utpressingsvirus: Tåler pc-en et angrep?

Utpressingsangrep der hackere låser filene dine og krever løsepenger, blir stadig mer utbredt. Vet du hvor godt pc-en din er beskyttet mot digitale gisseltakere?

20. februar 2021 av Martin Lorentsen

Hackere har etter hvert et bredt utvalg av verktøy og metoder som de kan angripe med. Løsepengevirus er for tiden blant de mest populære, og angrepene er ofte rettet mot bedrifter.

Utpressingsangrepene rammer imidlertid også privatpersoner.

Angrepene foregår ved at hackere infiserer pc-en og låser filene dine. Deretter dukker det opp en melding på skjermen som forteller at filene er kryptert, og at du må betale hackerne en viss sum i løsepenger for å få dem tilbake.

Digital gisseltaking

Utpressingsangrep er en form for digital gisseltaking, og som regel har du bare et visst antall timer å betale løsepengene på.

Hackerne truer med å slette filene dine hvis du ikke betaler. Du har imidlertid ingen garanti for at du får tilbake filene hvis du gir etter og betaler.

Løsepengevirus kan være ganske katastrofalt, og derfor er det viktig at du er godt beskyttet mot slike angrep.

LES OGSÅ: Hva er utpressingsvirus?

Ransim: Sjekk hvor godt pc-en er beskyttet

Vi har lagt et helt nytt program i Fordelssonen som kan sjekke hvor godt pc-en din er beskyttet mot utpressingsvirus.

Programmet Ransim simulerer et utpressingsangrep og gir deg en detaljert oversikt over hvordan du vil bli rammet hvis du blir utsatt for utpressing. Ransim fungere som en stresstest for pc-en; programmet skanner systemet, og etter noen minutter får du svar på hvor sårbart det er.

Ransim viser for eksempel om det er bildefilene eller tekstdokumentene dine som er mest utsatt for å bli låst og kryptert av hackere.

Programmet gir en vurdering av hvor godt pc-en er rustet mot utpressingsangrep.

LES OGSÅ: Ny forskning: Hackere har blitt flinkere til utpressing

Last ned Ransim fra Fordelssonen

Abonnerer du på Komputer for alle, kan du laste ned Ransim gratis fra Fordelssonen og dermed få stresstestet pc-en med det samme.

Sammen med Ransim finner du også en veiledning som viser hvordan du installerer og bruker programmet. Last ned programmet og veiledningen.

Hvis du ikke abonnerer på Komputer for alle, kan du tegne et abonnement via koblingen under. Da får du bladet på døren, og fra Fordelssonen kan du gratis laste ned mange andre programmer som gjør pc-en raskere og bedre. 

Klikk her for å abonnere på Komputer for alle

LES OGSÅ: Alt du bør vite om pc-virus

Kanskje du er interessert i...