Utpressingsangrep er en økende trussel. Datakriminelle blir nemlig stadig mer sofistikerte og dyktigere kjeltringer.
Det viser ny forskning fra Microsoft.
Undersøkelsen tar utgangspunkt i hackernes evne til å bruke Android-telefoner til å angripe intetanende ofre med løsepengevirus, og her er det snakk om fremskritt.
Spesielt har hackerne blitt flinkere til å kreve løsepenger og samtidig holde seg skjult for myndighetene.
LES OGSÅ: Hva er utpressingsvirus?
Utpressing på Android-telefonen
Løsepengevirus er en type angrep der hackere låser og krypterer filene på enheten din for deretter å kreve at du betaler løsepenger, vanligvis i bitcoin, for å låse opp filene igjen.
Sikkerhetsprogrammer har begynt å oppdage og merke apper som inneholder slike virus, og Google har styrket beskyttelsen mot slike angrep i Android 10.
Derfor har utpresserne blitt nødt til å utvikle nye strategier.
Undersøkelsen fra Microsoft viser at løsepengevirus på Android-telefoner nå dukker opp på en helt ny måte. Hackerne har lært å utnytte kodingen i meldingene som normalt vises på telefonen når du mottar en samtale. I stedet for en samtale, får du et krav om løsepenger.
LES OGSÅ: Slik redder du telefonen fra hackere
Microsoft: Hackerne er blitt flinkere
Undersøkelsen viser også at hackerne har utviklet et system som automatisk skreddersyr kravmeldingen til størrelsen på telefonskjermen.
Det vil si at uansett hvilke størrelse det er på telefonen, så vil kravet dekke hele skjermen og gjøre telefonen ubrukelig.

Ifølge Microsoft ser det slik ut når du blir angrepet av løsepengevirus på en Android-telefon.
© MicrosoftMicrosoft konkluderer dessuten med at hackerne har blitt skremmende gode til å holde seg skjult for Google, slik at det er vanskelig å identifisere hvilke apper som er farlige og hvilke som ikke er det.
LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om pc-virus
Hold deg til pålitelige apper
Vi kommer nok aldri unna løsepengevirus på mobiltelefonene. Det betyr ikke at du ikke kan sette inn effektive tiltak for å unngå angrep.
Trykk for eksempel aldri på koblinger på tvilsomme hjemmesider. Forskningen viser nemlig at de fleset utpressingstruslene stammer fra nettfora og obskure hjemmesider, og ikke fra pålitelige apper eller hjemmesider.
Den enkleste måten å beskytte seg på, er å bare laste ned apper til Android-telefonen fra Play Butikk.
Du er imidlertid ikke helt trygg der heller, for det dukker opp datakriminelle også i denne offisielle app-butikken.
LES OGSÅ: Vær forsiktig: Det vrimler av skadevare i Google Play Butikk
Komputer for alle råder deg til alltid å ha en oppdatert sikkerhetsapp på mobilen, slik at du kan unngå de verste farene. Vi anbefaler Sophos Intercept X som du kan laste ned fra Fordelssonen sammen med en grundig veiledning.