DDoS-attack
DDOS:

I et DDoS-angrep retter kriminelle mange digitale skyts mot for eksempel en nettside, slik at den blir overbelastet og krasjer.

Hva er et DDoS-angrep?

En hær av kaprede datamaskiner setter inn et målrettet angrep. Det høres ut som fiksjon, men i virkeligheten er DDoS-angrep et av hackernes farligste og alltid aktuelle våpen. Vi forklarer hva et DDoS-angrep er, og hvordan du sørger for at du ikke blir utsatt for et slikt angrep.

25. mai 2022 av Steffen Nielsen

Når du leser historier om nettsider til selskaper eller offentlige myndigheter som blir stengt på grunn av hackerangrep, er det nesten alltid DDoS-angrep. 

Dette var også tilfellet da nettsidene til offentlige myndigheter i Estland ble utsatt for en rekke angrep i 2007, inkludert nettsidene til parlamentet og en rekke banker.

Det var også et DDoS-angrep som nylig satte en stopper for distribusjonen av alkohol i Russland.

> LES OGSÅ: Ukrainske hackere lammer alkoholmarkedet i Russland

I denne artikkelen ser vi på hvordan et DDoS-angrep foregår og hvordan det er mulig for en hacker å fjernstyre en hær av fremmede datamaskiner.

Hva er et DoS-attack?

Et DoS-attack eller DoS-angrep er et målrettet angrep mot for eksempel en datamaskin eller en server. 

Målet med angrepet er å sørge for at andre ikke får tilgang til den berørte enheten. Målet kan for eksempel være en server som kjører en nettside. 

DoS står for «Denial of service», som på norsk også kalles et tjenestenektangrep.

Et DoS-angrep skjer ved at hackere retter tusenvis av henvendelser mot den utsette serveren. Når serveren «besvarer» disse henvendelsene, er den ikke lenger i stand til å besvare tiltenkte henvendelser. 

Helt konkret kan det for eksempel bety at en nettside krasjer fordi serveren er under «bombardement».

LES OGSÅ: Hva er nettfiske?

Hva er et DDoS-attack?

Et klassisk DoS-angrep fra en hackers datamaskin er i utgangspunktet ikke spesielt farlig, fordi serveren bare kan sperre tilgangen fra datamaskinen.

Historien ville være annerledes hvis angrepet kom fra tusenvis av forskjellige datamaskiner samtidig. Da kalles det et DDoS-angrep.

DDoS står for «Distributed Denial of Service».

Et DDoS-angrep (med en ekstra «D») er den dominerende formen for DoS-angrep.

Forskjellen på et vanlig DoS-angrep og et DDoS-angrep er at bombardementet består av henvendelser fra mange – ofte tusenvis – av datamaskiner samtidig. Angrepet er med andre ord sendt fra mange kilder, som regel fra hele verden.

Hva er et botnet?

Et koordinert angrep av denne typen krever selvfølgelig at de kriminelle har fått tilgang til tusenvis av datamaskiner, et såkalt botnet.

Og det er dessverre her du og din vanlige datamaskin risikerer å komme inn i bildet.

Et DDoS-angrep forutsetter fjernstyring av datamaskiner, noe som igjen forutsetter at hackerne får tilgang til fremmede datamaskiner. Vanligvis datamaskiner som er dårlig beskyttet.

DDoS-attack
Botnet:

Et DDoS-angrep innebærer at en datamaskin eller server blir angrepet fra mange forskjellige steder samtidig.

Slik bidrar du til et DDoS-angrep

Datamaskinen din kan bli en del av et DDoS-angrep på mange måter.

Den kan bli infisert av virus hvis du klikker på en farlig lenke, eller du kan få skadevare på pc-en din i forbindelse med installering av tilsynelatende ufarlige programmer.

De skadelige programmene som brukes i DDoS-angrep er ikke så forskjellige fra vanlige virus. Den eneste forskjellen er at det ikke er din egen datamaskin som blir skadet, men derimot målene de kriminelle har sett seg ut.

> LES OGSÅ: Hva er skadevare? Og hvordan beskytter jeg pc-en min mot skadevare?

Unngå at pc-en din blir en del av et angrep

Du kan selv sørge for at datamaskinen din ikke blir en brikke i et farlig DDoS-angrep. Dette tiltaket går rett og slett ut på å forhindre at pc-en din blir infisert.

Du må derfor sikre datamaskinen med et godt antivirusprogram og et program til å fjerne skadevare fra pc-en.

Begge disse programmene finner du i Komputer for alles Fordelssone, der du kan laste ned Avira Free Antivirus og Malwarebytes Anti-Malware. Dette er to gode og sikre programmer som bidrar til å holde pc-en din fri for skadevare.

Vi anbefaler også at du beskytter pc-en med de andre programmene i Sikkerhetspakken. På den måten er du best mulig beskyttet mot alle former for digitale trusler.

Kanskje du er interessert i...