Minst 50 000 datamaskiner hver dag
Minst 50 000 datamaskiner hver dag

Botnettet MyloBot lager for tiden kaos på datamaskiner over hele verden.

© Shutterstock

Botnettet infiserer minst 50 000 datamaskiner hver dag

Sikkerhetsselskapet Bitsight advarer mot et nettverk av automatisert skadevare, et såkalt botnett, som rammer minst 50 000 datamaskiner hver dag.

50 000 datamaskiner hver dag.

Så mange blir akkurat nå infisert med skadevare av et omfattende botnett.

Det forteller det amerikanske sikkerhetsselskapet Bitsight i en rapport.

Botnettet, som har fått navnet MyloBot, overtar datamaskiner og gjør dem om til botter, som deretter kan brukes til å laste ned ytterligere skadelig programvare og infisere andre. Og for øyeblikket sprer det seg i et rasende tempo.

LES OGSÅ: Hva er et DDoS-angrep?

Hva er et botnett?

Ordet «botnett» er dannet av ordene «robot» og «nettverk». 

Nettkriminelle bruker spesielle trojanske virus til å bryte sikkerheten til flere brukeres datamaskiner, der de tar kontroll over datamaskinene og organiserer alle de infiserte datamaskinene i et nettverk av «botter» som kriminelle kan fjernstyre.

Når det er etablert et botnett med mange datamaskiner, kan nettkriminelle utnytte dette til å utføre DDoS-angrep, søppelpostkampanjer eller andre nettangrep.

I noen tilfeller bygger svindlerne opp et nettverk som de selger eller leier ut til andre som kan bruke det for eksempel til søppelpostkampanjer.

Kilde: Kaspersky

50 000 rammes hver dag

MyloBot ble først oppdaget i 2018, og har siden vokst enormt. Bitsight forteller i sin rapport at hver dag infiseres 50 000 datamaskiner av MyloBot.

Ifølge Bitsight er imidlertid dette bare toppen av isfjellet, og i virkeligheten kan det være snakk om 150 000 rammede datamaskiner hver dag. I 2020 registrerte Bitsight hele 250 000 daglige infiseringer med MyloBot.

Spesielt datamaskiner i USA og Asia er i fare, men MyloBot har også inntatt Europa, hvor det er rapportert om angrep i flere land.

LES OGSÅ: Farlig spionprogram på Android

Slik rammer MyloBot pc-en din

Alle risikerer i prinsippet å bli infisert med MyloBot. 

Hvis det skjer, vil hackerne overta pc-en din og kan stort sett bruke den til alt de ønsker. De kan for eksempel laste ned mer skadevare til pc-en, eller bruke datamaskinen som et ledd i andre hackerangrep eller søppelpostkampanjer.

MyloBot er til og med vanskelig å oppdage og kan skjule seg på en pc i opptil 14 dager før den blir oppdaget av antivirusprogrammer.

Beskytt deg mot botnett med antivirus

Men selv om MyloBot bruker spesielle teknikker til å skjule seg, kan du gjøre det vanskeligere for hackerne å ramme deg med et godt antivirusprogram.

Komputer for alle anbefaler antivirusprogrammet Avira, som du finner i Fordelssonen her på nettsiden vår. Det kan lastes ned kostnadsfritt hvis du abonnerer på Komputer for alle.

Klikk her for å laste ned Avira og Sikkerhetspakken vår fra Fordelssonen.

LES OGSÅ: Hva er skadevare?

Kanskje du er interessert i...