Når passordet blir hacket

Når passordet blir hacket

Mens den fysiske kriminaliteten går ned, øker antallet cyberangrep. De it-kriminelle bruker listige metoder for å hacke seg frem til brukernavn og passord til epostprogrammer og andre tjenester.

24. januar 2017

Du kan lett sjekke om brukeropplysningene dine er blitt lekket – det krever bare et besøk på hjemmesiden haveibeenpwned.com. Da epostkontoen min ble hacket i 2014, fant jeg frem til hjemmesiden og tastet inn epostadressen. Resultatet var overraskende. 

Hjemmesiden er skapt av Troy Hunt, en australsk sikkerhetsekspert som har fått en rekke priser av Microsoft. Hjemmesiden er svært enkel å bruke: Du taster bare inn epostadressen din og får deretter vite om eposten og passordene er blitt lekket etter angrep på nettbaserte tjenester som Adobe, Gmail og Dropbox.

Sjekk om du er blitt hacket

Jeg tastet inn epostadressen, trykket på knappen ”pwned?”, og til min store forbauselse var adressen forbundet med flere forskjellige datalekkasjer. Jeg ble straks interessert i lekkasjen hos Adobe ettersom den skjedde fire måneder før jeg ble blokkert fra min egen epostkonto.

Jeg meldte meg straks på nyhetsbrevet fra Haveibeenpwned.com, som varsler deg hvis epostadressen din inngår i fremtidige lekkasjer. Dermed får du mulighet til å komme den kriminelle i forkjøpet.  

> Les mer: Sjekk om passordet ditt er hacket

Kanskje du er interessert i...