spam epost

Får du epost om en ventende utbetaling, er det nesten garantert et svindelforsøk.

© Shutterstock

Tegnene på lureri i epostboksen

Du skal være ekstra oppmerksom når du mottar epost om utbetalinger, hastemeldinger og dokumenter. Det er nemlig tegn på lureri, forteller sikkerhetsselskapet Proofpoint.

2. oktober 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Alarmklokkene bør ringe hvis du mottar epost med ord om penger, forespørsler, hastemeldinger eller dokumenter i emnefeltet.

Det er nettopp disse fire emnene epostsvindlere oftest tyr til når de prøver å lure fra deg personlig informasjon eller installere farlige programmer. Det viser en undersøkelse utført av sikkerhetsselskapet Proofpoint, som har gått gjennom millioner av suspekte epostmeldinger fra årets første måneder.

Hele 18 prosent av meldingene dreier seg om betalinger, for eksempel fra Skattedirektoratet eller betalingstjenesten PayPal.

I hele ni av ti tilfeller vil avsenderen se ut som en troverdig kilde som nettopp Skattedirektoratet eller PayPal, forteller Proofpoint.

Slik blir du lurt 

Det er mange måter å ramme deg og pc-en på.

Svindelen kan for eksempel inngå i en epostkorrespondanse der offeret først "mykgjøres" med en historie, og ender med å overføre penger til svindlere.

Det kan være epost med koblinger til hjemmesider som ber om personlige opplysninger, som for eksempel kredittkortinformasjon.

Flere av disse meldingene har også vedlegg som kan infisere pc-en med ondsinnede programmer hvis du klikker på dem. Deretter låser programmene filene på maskinen og krever løsepenger for å åpne dem igjen.

Les også: Hva er utpressingsvirus og hvordan virker det?

Beskytt deg mot falsk epost

Din beste beskyttelse er å være kritisk og bruke sunn fornuft når du sjekker eposten.

Ofte kan du også kjenne igjen skumle eposter på at avsenderen bruker en mistenkelig avsenderdresse, selv om det ser ut som eposten kommer fra en troverdig kilde.

Du kan også sjekke koblinger i en epost ved å føre markøren over koblingen, og se hvilken adresse den fører til nederst i det venstre hjørnet av nettleseren.

Les også: 6 gode råd som sikrer deg mot svindel og spam

Redaksjonen anbefaler: Få en komplett sikkerhetspakke

Hvis du vil unngå at pc-en blir rammet av utpressingsvirus eller annen skadevare, bør du sikre pc-en med det samme. 

Det kan du gjøre med 10 programmer som Komputer for alle har samlet i en komplett sikkerhetspakke. Programmene er nøye valgt ut og gjennomtestet av redaksjonen, og du kan alltid laste ned den nyeste versjonen fra bladets Fordelssone.

Til hvert program får du dessuten en grundig trinn-for-trinn-guide som hjelper deg med å sikre pc-en best mulig.

> Akkurat nå får du en utgave av Komputer for alle samt full tilgang til Fordelssonen for kun kroner 29‚–. Se tilbudet her.


Kanskje du er interessert i...