Facebook-hacking: Bare i Norge har 475 809 brukere fått sine private kontaktopplysninger eksponert.

Sjekk om du er rammet av angrepet mot Facebook

En hackergruppe har stjålet profilopplysninger fra 533 millioner Facebook-brukere, blant annet private telefonnummer, og offentliggjort det hele på "det mørke nettet". Sjekk om kontoen din har blitt lekket.

533 millioner brukere av det sosiale mediet Facebook har blitt frastjålet personlig informasjon  fra Facebook-kontoene sine. I tillegg har hackerne forsynt seg med private telefonnummer og e-postadresser. 

All informasjonen er deretter blitt lagt ut på internett, slik at andre kriminelle enkelt kan hente opplysninger om de berørte Facebook-brukerne.

> Les også: Slik sletter du Facebook-profilen din permanent

Data fra 2019

Ifølge eksperter på datasikkerhet stammer den lekkede informasjonen fra et sikkerhetshull som ble utnyttet allerede i 2019.

Senere har Facebook tettet hullet, slik at det ikke mulig å misbruke det lenger.

Fordi mange fremdeles har de samme telefonnumrene som i 2019, kan informasjonen fremdeles skade ofrene.

475 809 nordmenn er rammet

Egypt er det landet som er hardest rammet av lekkasjen. Der er nesten 45 millioner brukere rammet, men Norge har heller ikke sluppet unna.

475 809 norske Facebook-kontoer har blitt offentliggjort med navn og telefonnummer. 

I Sverige er 1 092 140 kontoer berørt av lekkasjen, mens 639 841 danske kontoer har blitt misbrukt.

Sjekk om det også gjelder deg

Hjemmesiden Have I Been Pwned, som vi har skrevet om tidligere i Komputer for alle, gir deg mulighet til å undersøke om e-postadressen din har vært benyttet i et hackerangrep eller en datalekkasje.

Informasjonen om de 533 millioner lekkede Facebook-kontoene har nylig blitt lagt inn i tjenesten, slik at du raskt kan se om Facebook-kontoen din er blant de berørte.

> Du kan også sjekke kontoene dine i nettleseren Firefox. Her ser du hvordan.

Slik sjekker du på Have I Been Pwned:

Besøk hjemmesiden Have I Been Pwned her

Hjemmesiden haveibeenpwned.com forteller om dine data har blitt lekket.
Have I Been Pwned?

Når du besøker hjemmesiden haveibeenpwned.com, må du oppgi e-postadressen du bruker til å logge inn på Facebook. Klikk deretter på pwned? for å se resultatet. I dette tilfellet har e-postadressen blitt misbrukt i tre datalekkasjer.

haveibeenpwned.com forteller om du er rammet av datalekkasje
Er opplysningene mine lekket?

Bla nedover på siden for å få detaljerte opplysninger om lekkasjene e-postadressen din har vært en del av. I dette tilfellet har adressen blitt eksponert i tre kjente lekkasjer, men IKKE i det nye Facebook-angrepet.

Slik sikrer du Facebook-kontoen

Uansett om Facebook-kontoen din er blant dem som er berørt, er det en god idé å sikre den best mulig. Den inneholder privat informasjon som helst ikke bør falle i gale hender.

Det første du bør gjøre er å endre passordet til kontoen din under sikkerhetsinnstillingene som du finner øverst i høyre hjørne når du åpner Facebook-kontoen på en pc.

Velg et passord som er umulig å gjette for både menneske og maskin. Gjerne et passord som består av store og små bokstaver, spesialtegn og tall. 

> Få et sikrere passord med et passordprogram som LastPass, som du finner i Fordelssonen

Vi anbefaler også at du på samme sted i Facebook-innstillingene aktiverer totrinnsgodkjenning. Det betyr at du bruker det valgte passordet og en kode du mottar i en tekstmelding, til å logge på Facebook.

Kanskje du er interessert i...