Svindlere driver utpressing med fiktive sexvideoer

De siste dagene har tusenvis av mennesker mottatt e-post med en skremmende trussel: Betal 20 000 kroner nå, ellers sender vi private opptak fra nettkameraet til kontaktene dine.

31. oktober 2018 av Henning Dadkhah Rasmussen

Du har kanskje allerede mottatt denne typen e-postsvindelen? Hvis ikke bør du være forberedt på at den også kan finne veien til din innboks. 

Kort fortalt går svindelen ut på at kriminelle sender deg en e-post med ett av dine personlige passord.

På den måten prøver datakriminelle å overbevise deg om at de har hatt tilgang til pc-en din.

Svindlerne påstår videre at de har installert programvare på pc-en din, slik at de har kunnet gjøre opptak fra nettkameraet og av hjemmesidene du har besøkt. 

De hevder også å ha tilgang til alle kontaktene dine.

> Les også: Hva er utpressingsvirus?

Truer med å sende private videoer til kontaktene dine

Svindlerne hevder at de er i besittelse av opptak som viser at du besøker pornografiske hjemmesider, sammen med kompromitterende opptak fra nettkameraet ditt.

Opptakene har de klippet sammen til en video som de vil sende til alle kontaktene dine, hvis du ikke overfører en sum på mellom 20 000 og 50 000 kroner til deres Bitcoin-konto.

utpressingsvirus i innboksen

Ofte ser truslene slik ut: I emnelinjen og i første linje av eposten ser du ditt private passord i klartekst (her maskert med X), noe som gjør meldingen enda mer skremmende.

Svindelen rammer først og fremst dem som vet at de har besøkt den typen hjemmesider som de kriminelle hevder å ha opptak av.

Har man ikke det, kan man uten videre neglisjere meldingen. Likevel er det grunn til å bli bekymret, for hackerne har tydeligvis fått tak i passordet ditt.

Les også: Slik oppdager du en svindel

Hvordan kjenner noen passordet mitt?

I meldingen oppgir svindlerne ditt personlige passord, men hvordan har de fått tak i det?

Svaret er at passordet stammer en eller flere gamle lekkasjer – ofte fra det sosiale nettverket LinkedIn eller selskapet Adobe. Begge steder ble nemlig hacket for noen år siden, og den gangen fikk hackere tak i millioner av brukernavn og passord.

Disse passordene finnes fremdeles på nettet, og da brukernavnet ditt ofte er det samme som e-postadressen, trenger hackerne bare å laste ned filen med brukernavn og passord, sende epost med tilhørende passord, og håpe på at noen betaler.

spammail

I noen tilfeller følger svindlerne opp den første e-posten, i dette tilfelle uten å legge til passordet, i et siste forsøk på å få deg til å betale.

Siden passordene er gamle, bruker du dem forhåpentligvis ikke lenger. Gjør du det, kan du se på dette som en påminnelse om å vrake passordet for alltid.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg mottar svindelmeldingen?

  1. Hvis svindleren nevner et passord som du ikke bruker lenger, kan du slette meldingen. Det finnes naturligvis ingen opptak.
  2. Bruker du fremdeles passordet som blir nevnt, bør du straks endre passord alle stedene hvor det er i bruk, og da gjerne til tofaktorautentisering. Det betyr at du også må taste inn en kode som du får på telefonen, hver gang du logger på en ny enhet.
  3. Tro ALDRI på kriminelles løgner om hemmelige opptak, og svar dem heller ikke. Slett alle slike meldinger.

Les også: Innboksen din er det farligste stedet på internettet

Redaksjonen anbefaler: Installer en komplett sikkerhetspakke

Skadevare, utpressings- og andre typer virus rammer hver dag pc-er over hele verden.

Sikkerhetsfeil i systemer, apper og gamle programmer gir hackere muligheten til å snike seg inn på pc-en eller smarttelefonen og få tilgang til personlig informasjon og viktige filer.

Du kan imidlertid gjøre noe selv for å hindre dette, ved for eksempel å installere gode antivirusprogram, sørge for å ha sikkerhetskopier av pc og mobil, og et velfungerende spamfilter som automatisk luker ut farlig e-post.

Komputer for alle har samlet 10 gode programmer i en komplett sikkerhetspakke. 

Programmene er nøye valgt ut og gjennomtestet av våre eksperter. Du finner alltid den nyeste versjonen til nedlasting i bladets Fordelssone. Med hvert program følger også en grundig trinn for trinn-guide som hjelper deg med å ta programmene i bruk.

> Akkruat nå får du et nummer av Komputer for alle samt full tilgang til Fordelssonen for kun kroner 29,-. 

Kanskje du er interessert i...