En eldre iPhone med operativsystemet iOS
iPhone:

Hvis du har en eldre iPhone, kan det være nødvendig å oppdatere operativsystemet.

© Shutterstock

Apple fjerne tjenester, bl.a. App Store, fra eldre iPhone-telefoner

Apple begrenser mulighetene i mange eldre versjoner av iPhone- operativsystemet iOS. Det vil f.eks. ikke lenger være mulig å bruke den innebygde butikken App Store.

Hvis du har en eldre iPhone, iPad, Mac eller annen Apple-enhet, vil du kanskje ikke lenger kunne bruke den innebygde App Store til å laste ned apper fra og med mai måned.

Apple advarer nemlig mot at enheter med eldre versjoner av operativsystemet iOS snart vil få stengt muligheten til å bruke Apple-tjenester som Siri, App Store og Apple TV+.

Mye tyder imidlertid på at iCloud fortsatt vil være tilgjengelig.

Hvis du har liggende en eldre Apple-enhet, risikerer du altså at den blir nærmest ubrukelig hvis du ikke oppdaterer den umiddelbart. 

> Les også: Alt vi vet om iPhone 15 – Apples neste iPhone

App Store fungerer ikke fra mai

Apple angir ikke selv hvilke versjoner av iOS det gjelder, men det avslører en Twitter-bruker som er kjent for å ha pålitelig innsideinformasjon fra Apple.

Brukeren @StellaFudge skriver på Twitter at det fra mai 2023 ikke vil være mulig å bruke Apple-tjenestene på:

  • iPhone og iPad med iOS-versjon 11–11.2.6 
  • Mac-datamaskiner med macOS 10.13–10.13.3
  • Apple TV med TVOS 11–11.2.6 
  • Apple Watch med WatchOS 4–4.2.2 

Disse versjonene av Apples iOS ble lansert i 2017, men de fleste brukere har heldigvis installert nyere versjoner av operativsystemet.

> Les også: Slik oppdaterer du apper på telefonen

Oppdater Apple-enheten umiddelbart

App Store er nettbutikken der du kan laste ned apper og spill til iPhone og iPad. 

App Store har et stort utvalg av apper, og det er også her du laster ned oppdateringer til appene dine, så det kan være vanskelig å unnvære App Store.

Du kan unngå problemet ved å oppdatere operativsystemet til den nyeste versjonen som er tilgjengelig for enheten din. 

Enheter som kjører de berørte versjonene burde kunne oppdateres til iOS 12 som minimum, og da er problemet løst. Hvis du har en iPhone 7 eller eldre, kan det hende at den ikke kan oppdateres – og da bør du vurdere om det kanskje er på tide å oppgradere telefonen. 

Du kan enkelt se hvilken versjon av operativsystemet telefonen din bruker. Her har vi laget en veiledning til hvordan du gjør det.

Slik oppdaterer du iPhone

Apple utgir løpende oppdateringer til iOS, med nye funksjoner, forbedringer i ytelse og tetting av sikkerhetshull. Du kan enkelt laste ned og installere oppdateringene ved å godkjenne at telefonen laster ned og installerer dem.

Hvis telefonen ikke laster ned oppdateringene automatisk, kan du laste dem ned manuelt ved å gå til Innstillinger, klikke på Generelt og velge Oppdatering. Hvis det finnes en oppdatering til telefonen din, kan du se den og installere den her.

Hvis det ikke fungerer, kan du oppdatere iPhone-telefonen ved å koble den til en datamaskin. På informasjonssiden deres forteller Apple hva du må gjøre for å oppdatere på denne måten

Selskapet forteller ikke nøyaktig når tjenestene vil bli stengt, men bare at brukerne vil få beskjed når det skjer. Apple har også forklart i detalj hvilke enheter som blir rammet av problemet.

> Les også: Så glad var Komputer for alle for den aller første iPhone-telefonen

Kanskje du er interessert i...