Koronakarantene: Slik klarer du dig

Tips om ting du kan bruke pc-en til hvis du er i karantene eller ganske enkelt velger å være mye hjemme for tiden.

Slik klarer du deg i koronakarantene

Stadig flere er i hjemmekarantene eller velger hjemmekontor for å unngå koronasmitte. Her får du tips som gjør isolasjonen til å holde ut.

11. mars 2020


Hver dag øker antall nordmenn som er smittet med Covid-19, det nye koronaviruset. Samtidig  øker antallet som settes i hjemmekarantene.

Fordi koronaviruset er spesielt farlig for eldre og syke mennesker, velger mange også å holde seg mer hjemme.

Er du blant dem som har blitt pålagt en 14-dagers karantene eller velger frivillig isolasjon som en fornuftig forholdsregel, kan rådene under bidra til å gjøre tiden litt lettere å holde ut. 

Interaktivt kart viser utviklingen av koronaviruset

Sjekk smittesituationen

Det er lett å få oversikt over hvordan koronasituasjonen utviker seg, både her i Norge og ellers i verden.

Vi anbefaler oversiktskartet fra John Hopkins University som time for time holder deg oppdatert om antall smittede i hele verden.

På hjemmesiden helsenorge.no kan du holde deg løpende orientert og få råd og tips, og se hvilke forholdsregler norske myndigheter ønsker at vi skal ta med hensyn til korona.

Gjør innkjøpene på nettet

Er du i hjemmekarantene, er det selvfølgelig også vanskelig å gå en tur i butikken eller gjøre andre ærender. Du blir avhengig av hjelp fra andre.

Rundt de største byene i landet kan du imidlertid få levert dagligvarer eller matkasser på døren. Søk etter "mat levert på døren" og se hvem som tilbyr slike tjenester der du bor. 

Meny.no er blant dagligvarekjedene som leverer hvis du bor i nærheten av en litt større by, mens matvareleverandøren kolonial.no levere til store deler av østlandet. 


Se tv og lei film på nettet

Enten karantenen er frivillig eller pålagt, gir den en ypperlig anledning til se film og serier på strømmetjenester som Netflix og HBO – eller les den boken du alltid har utsatt til en gang du har bedre tid.

Du kan selvfølgelig se på tv også. Der kan du holde deg oppdatert på koronavirusets utvikling ved å følge nyhetssendinger og direktesendte pressemøter fra Folkehelseinstituttet.

De kan du se på pc, nettbrett, smart-tv, med Chromecast eller Apple-tv.

> Les også: Hvor mye koster Netflix, HBO Nordic og Viaplay?

Du kan leie både nye og gamle filmer hos for eksempel SFanytime, på samme måte som du leide en film før i tiden. Først må du opprette en konto og legge inn informasjon om betalingskort. Deretter kan du velge i mengder av serier og filmer.

> Er du på utkikk etter en bestemt film eller tv-serie, kan du finne den på nettet med appen Playpilot, som vi har skrevet om tidligere.

Kontakt familien via Skype

Hold kontakten med familie og venner via Skype under koronakarantenen

Er du i karantene eller har venner eller familie som er det, kan du ha en videosamtale via Skype eller en lignenede tjeneste uten at det koster en formue. Alt du trenger er tilkobling til internett.


Du må unngå fysisk kontakt med familie og venner under karantenetiden, men det betyr ikke at du ikke kan se dem. Det kan du gjøre med programmet Skype, som du finner i Fordelssonen. Der finner du også en artikkel som viser hvordan du bruker programmet.

Med Skype kan du ha videosamtaler med familie og venner på mobilen, nettbrettet eller pc-en, slik at at du ikke behøver å føle deg så isolert i karantenetiden.

> Du kan også holde kontakt med familie og venner via WhatsApp til mobil og pc.
Her ser du hvordan.

Les Komputer for alle på Wype

Har du ikke lyst til å gå i postkassen eller til den lokale bladbutikken for å få tak i den siste utgaven av Komputer for alle, kan du i stedet lese bladet i appen Wype.

Der finner du også flere andre spennende blader som du kan hygge deg med i karantenetiden.

Er du abonnent kan du også lese mange artikler fra bladet i Fordelssonen. Der kan du også ta kurs og laste ned programmer som du kan fordrive tiden med hjemme i sofaen. 

Kanskje du er interessert i...