Student-pc
Student-pc

Det er skolestart, men er det pc-er nok til alle?

© Shutterstock

Verden mangler pc-er til studentene

Det er skolestart og høysesong for bærbare datamaskiner. Lagerene er i ferd med å tømmes, og leverandørene har problemer med å få levert mange nok pc-er.

20. august 2020 av Martin Lorentsen

Nå tar studenter over hele verden fatt på studieåret, og det betyr stor etterspørsel etter bærbare datamaskiner.

Koronpandemien har skapt kaos over hele verden. Både arbeid og undervisning har flyttet hjem, og store pc-produsenter har, i likhet med mange andre virksomheter, måttet holde mer stengt enn de har ønsket.

Nå begynner konsekvensene å vise seg, og beholdningen av Chromebook-maskiner og bærbare Mac-er, som er studentenes favorittmaskiner, er liten.

Dette er svært merkbart i USA, og pc-produsenten Acer har advart om at de ikke er i nærheten  av å ha nok pc-er til å forsyne landets skoleklasser. Det melder flere amerikanske medier.

Problemet gjelder imidlertid ikke bare i USA. Flere land melder nå om problemer med å dekke etterspørselen. 

LES OGSÅ: Slik unngår du at skjermen går i svart

Lagrene tømmes

Studiene har så smått kommet i gang også her i landet, og det har selvfølgelig ført til stor etterspørsel etter studievennlige bærbare datamaskiner også her.

Lagrene hos de store eletronikkjedene begynner å tømmes, og produsentene klarer ikke å dekke etterspørselen.

Koronapandemien førte til at verden stengte ned, og én av konsekvensene er at pc-leverandørene har problemer med å få tak i komponenter til produktene sine.

LES OGSÅ: Legendarisk firma slutter å produsere bærbare pc-er

Stor økning i pc-salget

Grunnen til at det mangler studie-pc-er blir også tydeligere når vi ser på tallene for pc-salg i andre kvartal i 2020. Tall fra analyseselskapet Gartner viser nemlig en stor økning i pc-salget under koronakrisen.

Det er særlig store produsenter som har solgt mange maskiner. HP har for eksempel solgt 17,1 prosent flere pc-er i forhold til samme periode i fjor. Likevel er det Lenovo med 16 197 millioner forsendelser som har solgt flest pc-er i løpet av andre kvartal i år. Til sammeligning har HP solgt 16 165 millioner pc-er.

Salget av Acer- og Asus-maskiner har også økt betraktelig, med henholdsvis 23,6 prosent og 21,4 prosent flere solgte pc-er.

LES OGSÅ: Salget av mobiltelefoner i fritt fall

Tabell
Tabell

Oversikt over antall pc-er solgt i andre kvartal 2020.

© Gartner

Kanskje du er interessert i...