Eldre dame med gammel mobiltelefon

Koronakrisen har ført til at flere beholder mobiletelefonen fremfor å kjøpe en ny.

© Shutterstock

Salget av mobiltelefoner i fritt fall på grunn av Covid-19

Koronakrisen setter tydelige spor i salget av mobiltelefoner. Det viser tall fra analysebyrået Gartner.

8. juni 2020 av Martin Haverholm


Analyseselskapet Gartner skriver at det globale salget av mobiltelefoner falt med 20,2 prosent i første kvartal av 2020.

Verst har det gått ut over den kinesiske mobilgiganten Huawei, med et fall på 27,3 prosent sammenlignet med første kvartal 2019. 

Mobilsalget til Samsung har i samme periode falt med 22,7 prosent, men med en markedsandel på 18,5 prosent klarer de likevel å beholde posisjonen som størst i markedet.

Kinesiske Xiaomi er det eneste store mobilselskapet som har sett fremgang i salget. Selskapet har en beskjeden økning på 1,4 prosent i forhold til samme tid i fjor. 

Samme tendens med annen elektronikk

Til tross for at etterspørselen etter pc-er faktisk har steget helt opptil 33 prosent ifølge analysebyrået IDC, har salget av pc-er falt fordi butikkene ikke har kunnet levere.

Det har ført til at mange kunder har ventet forgjeves på utstyr de har hatt behov for til hjemmekontoret. Det gjelder for eksempel nettkameraer, som vi har skrevet om tidligere.

Les mer: Nettkameraer blir revet ut av hyllene

Ifølge Gartner falt det samlede antallet pc-er solgt i løpet av første kvartal 2020 med 12,3 prosent i forhold til samme tidspunkt i 2019.

Elektronikkjedene melder om en enorm økning i nettsalget. Jesper Boysen, dansk administrerede direktør for norskeide Power, kan melde om en økning i salget i Danmark på 40 prosent fra januar til mai i år.

Høyere priser på elektronikk?

Vi kan bare gjette hva koronakrisen og fallet i for den norske kronen får å si for tilbudet og prisene på elektronikkvarer fremover.

Lenge før Norge stengte på grunn av korona, hadde kinesiske fabrikker sendt de ansatte hjem. Mange av disse fabrikkene var underleverandører til Apple og andre store produsenter. 

Samtidig har også den norske kronen falt kraftig den siste tiden, blant annet på grunn av svak oljepris.

Når store elektronikkprodusenter kan få problemer med å levere på grunn svikt hos underleverandører, og vi ikke får så mye som vi pleide for pengene våre, er det ganske trygt å gjette på at du må ut med en del mer neste gang du for eksempel skal kjøpe ny mobiltelefon.

Kanskje du er interessert i...