EU lanserer to sosiale medier
Nye sosiale medier:

EUs digitale innsats har tatt en overraskende vending. Vi skal nå venne oss til EU Voice og EU Video, som blir navnene på to nye, europeiske sosiale medier.

EU lanserer to nye sosiale medier

EUs datatilsyn EDPS har lansert to nye sosiale medier som svar på gigantene Twitter og YouTube. Tanken er at Europa på sikt skal ha sin egen digitale suverenitet utenom de store amerikanske sosiale nettverkene.

6. mai 2022 av Steffen Nielsen


«EU og sosiale medier». Hvis du de siste årene har lest om dette temaet, har det vanligvis handlet om reguleringer. 

EU, med konkurransekommissær Margrethe Vestager i spissen, har derfor hatt det travelt med å sørge for at store sosiale medier som Facebook ikke blir for dominerende i markedet, og for øvrig holdt fingrene unna brukernes data.

EU tar opp kampen

Men hva med å konkurrere mot Facebook, YouTube, Twitter og alle de andre gigantene? 

Altså alle virksomheter som har det til felles at de ikke er utviklet i Europa. Det vil EU nå gjøre noe med. I første omgang på forsøksstadiet.

EU har derfor nettopp kunngjort at de lanserer de sosiale mediene EU Voice og EU Video. Helt nøyaktig er det EUs datatilsyn European Data Protection Supervisor (EDPS) som står for de to tjenestene, som fortsatt er på betastadiet.

EU Voice – sosialt nettverk i EU
EU Voice:

Slik ser EUs nye sosiale nettverk ut. Det heter EU Voice og er fortsatt på forsøksstadiet.

© EDPS

EU Voice – Europas svar på Twitter

EU Voice kan best sammenlignes med Twitter. 

I hvert fall beskriver EDPS tjenesten som et «mikrobloggingsverktøy». Som vist på bildet ovenfor er tjenesten delt inn i ulike undergrupper. 

Brukere i EU Voice kan selv opprette nye grupper med nye temaer. Det er i første omgang EU-ansatte som skal teste det nye nettverket. Som vanlig EU-borger kan du ikke delta aktivt, men du kan likevel følge med fra sidelinjen.

Du finner EU Voice via denne lenken.

EUs nye videotjeneste – EU Video
EU Video:

Slik ser EUs nye videotjeneste ut. Den heter EU Video.

© EDPS

EU Video – Europas YouTube

Tjenesten kan best sammenlignes med YouTube, men med et noe mer begrenset utvalg av videotemaer. 

Alle videoene handler nemlig om personvern, digitalt privatliv og en rekke andre EU-saker knyttet til Internett, og de ser først og fremst ut til å være rettet mot eksperter og beslutningstakere.

Du finner EU Video via denne lenken

Stort fokus på personvern i nye medier

Mens de to sosiale nettverkene i første omgang ikke virker spesielt spennende for folk flest, ligger det store ambisjoner bak. 

EDPS skriver derfor i pressemeldingen at EU Voice og EU Video skal anses som de første skrittene mot en ny type sosiale nettverk som er reklamefrie, ikke-kommersielle og ikke samler inn brukerdata.

> Les også: EU dropper Apples Lightning-kontakt – nå skal USB-C brukes til alt

EU i Trumps fotspor

Programmet bak det nye sosiale nettverket EU Voice heter Mastadont. Det er en programvare med åpen kildekode som alle teoretisk sett kan bruke til å opprette et sosialt nettverk med muligheten til blant annet å skrive korte meldinger.

Hvis navnet Mastadont får det til å ringe noen bjeller, kan det skyldes at det også er dette systemet Donald Trump benytter til sitt nye sosiale nettverk, Truth Social.

Trump opprettet Truth Social etter at han i 2021 ble utestengt fra både Facebook og Twitter, men det nye nettverket har så langt ikke oppnådd den populariteten han forventet. 

> Les også: Svindlerne lurer deg grovt på sosiale medier

Kanskje du er interessert i...