Vi er etter hvert blitt vant til å være på vakt når vi sjekker innboksen. Blant de ekte e-postmeldingene vi skal forholde oss til, kommer det også en rekke svindelforsøk der kriminelle f.eks. utgir seg for å være banken din eller PostNord.
Men faktisk er e-post ikke lenger det foretrukne middelet svindlerne bruker for å lure ut av deg kredittkort- eller påloggingsopplysninger.
I en ny rapport fra sikkerhetsselskapet Vade viser det seg at Facebook ligger helt på topp som den kanalen som oftest misbrukes til nettfiske – altså til å fiske personlige opplysninger fra deg.
> Les også: Phishing: Hva er nettfiske?
Har analysert et stort antall nettfiskesider
Sikkerhetsselskapets rapport baserer seg på at selskapet har analysert hele 184 977 nettfiskesider der bakmenn forsøker å lure deg til å oppgi f.eks. kredittkortopplysninger. Det er altså nettsider du blir videresendt til når du mottar en svindel-e-post eller en melding i sosiale medier. Tallene er for hele 2021.
> Les også: Ny svindel: Vær på vakt når du selger ting på nettet

Facebook ligger helt på topp som svindlernes foretrukne markedsplass, mens Microsoft inntar andreplassen. De andre plassene på listen opptas av andre store tjenester du kanskje kjenner til og bruker.
Slik foregår svindelen på Facebook
En vanlig metode blant kriminelle er at de hacker seg inn på en brukerkonto på Facebook slik at de kan utgi seg for å være en person du kanskje kjenner.
Dette er mulig hvis du bruker et for svakt passord uten totrinnsbekreftelse.
> Les også: Totrinnsbekreftelse halverer antallet hackede Google-kontoer
Deretter sender personen, som i virkeligheten er en kriminell bakmann, lenker til nettfiskesider til brukerens venner og på veggen der budskapet kan nå ut til enda flere.
Trikset er at mange er mer tilbøyelige til å følge slike lenker hvis de foreslås av en person de kjenner og stoler på.
Derfor må du alltid være forsiktig når du mottar meldinger eller venneforespørsler på Facebook – også selv om meldingene kommer fra noen du kjenner eller er venner med. Det kan være en helt annen som skriver til deg.
Svindelen kan også skje via falske e-postmeldinger eller varsler om at passordet ditt er usikkert og må endres, men lenken sender deg da til en av de falske nettsidene hvor svindlerne kan fange opp dine personlige opplysninger.
> Les også: Slik sletter du Facebook-kontoen din permanent
Svindelen følger samfunnet og skjer på hverdager
Vades undersøkelse viser også at 78 prosent av alle nettfiskeforsøk foregår på hverdager, mens bare 22 prosent utføres i helgene.
For Facebook alene viser undersøkelsen at det sendes flest svindelforsøk på mandager og tirsdager, så de dagene må du altså være ekstra på vakt.
Svindlerne har dessuten en utmerket evne til å dra nytte av aktuelle hendelser. De siste årene har vi sett mye svindel med korona, vaksine og verneutstyr som fokuspunkt, mens nå har svindlerne kastet seg over alt som har med Russland og Ukraina å gjøre.
> Les også: Hackerne retter fokuset mot forbrukerne i 2022
Vær oppmerksom – og pass på datamaskinen din
Det er altså viktigere enn noensinne å være på vakt når du er på nettet, og spesielt i sosiale medier.
Vær kritisk og oppmerksom på venneforespørsler, lenker og varsler, og unngå å klikke på noe du ikke er 100 % sikker på er trygt. Hvis du er i tvil, så ikke gjør det.
Og sørg for å ha en solid sikkerhetspakke installert på datamaskinen slik at den ikke blir infisert av virus, ormer eller lignende.
Vi anbefaler Komputer for alles Sikkerhetspakke, som du kan laste ned her.