Facebook blir Meta
Facebook blir Meta

Facebook er i dag mange forskjellige ting – og det nye navnet Meta er med på å understreke dette. 

© Facebook/Meta

Facebook skifter navn til Meta – men hvorfor?

I tiden fremover vil Facebook ikke lenger bruke sitt gamle navn, men skal i stedet hete Meta. Men hva betyr det for deg, og hvorfor endrer Facebook navn?

1. november 2021 av Niklas Ernst

En gang var Facebook bare et sted der du kunne holde kontakten med gamle klassekamerater, bli underholdt av små videoer på bussen og diskutere alt fra strikkeoppskrifter til politikk med fremmede.

I dag er selskapet Facebook Inc. langt mer enn det, for Facebook har de siste 15 årene kjøpt opp svært mange bedrifter og utviklet forretningsområdene sine til et bredt spekter av forskjellige bransjer.

LES OGSÅ: Gjør Facebook enklere og raskere

Facebook eier i dag blant annet Instagram, WhatsApp, Oculus VR, Beluga, Lightbox, CrowdTangle og Giphy, bare for å nevne noen.

Facebook er ikke lenger bare et sosialt medium som kobler deg sammen med venner, bekjente og familie.

Det er et mangefasettert teknologiselskap i stil med Google og Apple, som leverer et vell av ulike nettjenester, verktøy, strømmetjenester og maskinvare – i tillegg til viktige kommunikasjonsplattformer for mennesker over hele verden i form av Messenger og WhatsApp.

LES OGSÅ: Slik sletter du Facebook-profilen permanent

Appen vil fortsatt hete Facebook

Det gir derfor mening at Facebook som selskap vil distansere seg selv fra det sosiale nettverket Facebook, som fortsatt vil beholde navnet sitt. 

Det samme har blant annet Google gjort. Google er i dag bare en del av morselskapet Alphabet Inc.

Appen på mobilen din vil fortsatt hete Facebook, og du må fortsatt skrive Facebook.com i adressefeltet på nettleseren din når du vil åpne det sosiale mediet på datamaskinen.

LES OGSÅ: Slik ser du om en Facebook-profil er falsk

Men morselskapet som eier Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp og alle de andre virksomhetene, vil gå under navnet Meta. Navneskiftet markerer samtidig en ny storsatsing fra virksomheten – et såkalt metavers.

Vil bygge digital virkelighet – et metavers

Metavers er en slags digital, parallell virkelighet der personer kan møtes på nett og for eksempel jobbe sammen på en arbeidsplass, eller bare møtes og snakke eller være sammen.

Slik kan Facebooks metavers se ut
Metavers

Her ser du appen Horizon Workrooms, der du kan holde et møte digitalt ved hjelp av 3D-avatarer. 

© Facebook/Meta


Alt i 3D og med muligheten til å være til stede med spesielle VR-briller.

LES OGSÅ: Slik velger du en minnekontoforvalter på Facebook

Facebook har nå annonsert at selskapet vil ansette 10 000 personer til å utvikle det nye metaverset, så det er altså snakk om en storsatsing fra Facebooks side.

Vil samarbeide med andre teknologibedrifter

Facebook er ikke det eneste selskapet som jobber med et metavers. Også andre teknologiselskaper skal etter planen bidra til den digitale virkeligheten på lengre sikt, har Facebook kunngjort.

Du kan altså holde et virtuelt møte og få tilgang til filene dine i Google Drive, samtidig som du også kan vise bilder fra for eksempel Dropbox og finne kontaktinformasjonen til kontaktene dine i Messenger.

Nøyaktig hvordan metaverset kommer til å se ut og fungere i praksis, vet vi ikke ennå.

Les mer om disse planene på www.meta.com

Kanskje du er interessert i...