Google faktasjekker søk på koronavaksine
Koronavaksine

Koronavaksineringen er i gang, men vær oppmerksom på at falsk informasjon er i omløp.

© Shutterstock

Google vil faktasjekke søk på koronavaksine

Google vil bidra til at folk ikke blir eksponert for falske opplysninger om vaksinene mot koronaviruset.

17. desember 2020 av Martin Lorentsen

Siden koronapandemien brøt ut har Google assistert myndigheter i kampen mot det dødelige viruset, blant annet ved å bidra til smittesporing.

Nå tar teknologiselskapet i bruk nye metoder i arbeidet med å knekke viruset.

Forskjellige vaksiner er nå godkjent i flere land, og det samme er i ferd med å skje i de landene som ennå ikke er ferdige med godkjenningsprosessen. Det er imidlertid en fare for at det kan  spres store mengder falsk informasjon om koronavaksinene. 

Det vil Google ikke være med å bidra til.

Med en ny funksjon vil nemlig selskapet sørge for at du ikke blir møtt med falsk informasjon om koronavaksinen når du gjør et Google-søk på emnet.

LES OGSÅ: Hackere vil skåne helsesektoren under koronakrisen

Slik fungerer Googles faktasjekk

Du kan møte Googles faktasjekk av søk på koronavaksine hvis du for eksempel søker etter informasjon om hvor du kan bli vaksinert, hvordan vaksinasjonen vil foregå samt generell informasjon om de forskjellige vaksinene.

Googler du "koronavaksine", vil Google vise relevant informasjon fra sikre kilder, som Folkehelseinstituttet, Legemiddelverket og helsenorge.no.

Når vaksinene kommer til Norge, vil det også dukke opp et felt øverst som forteller om de forskjellige vaksinene som finnes.

Faktasjekk om googlesøk på koronavaksine
Faktasjekk

Slik ser det ut når en brite søker etter informasjon om koronavaksinen på Google. Funksjonen er allerede i bruk i Storbrittania, der vaksineringen har startet.

© Google


Google har også investert 1,5 millioner dollar i informasjonssiden COVID-19 Vaccine Media Hub som blant annet journalister kan bruke som kilde.

Forsknings- og helsesentere i Australia, Mellom-Amerika, Afrika, Nord-Amerika, Europa og Asia leverer informasjonen, og nettsiden vil ble tilgjengelig på syv forskjellige språk.

LES OGSÅ: Dette googlet vi mest i 2020

Faktasjekk starter i Storbritannia

Googles kamp mot falsk informasjon om koronavaksinen starter i Storbritannia, ettersom britene allerede er i gang med vaksineringen.

I takt med at de forskjellige landene går i gang med vaksineringen, vil også Googles faktasjekkside bli lansert. Det vil si at vi i Norge først vil bli få den nye Google-funksjonen når vaksineringen kommer i gang, trolig en gang på nyåret 2021.

Les mer om vaksineringen mot covid-19 på helsenorge.no.

> Se flere av våre koronarelaterte artikler

Kanskje du er interessert i...