Slik bruker du det nye WebP-formatet
WebP:

Det nye WebP-formatet gjør at du kan surfe raskere på nettet. Men det kan også skape problemer. 

© Shutterstock

Hva er et WebP-format? Og hvordan håndterer du det?

WebP er et nytt bildeformat som er utviklet av Google for å gjøre Internett raskere. Men det er ikke alle programmer som kan håndtere filformatet. Les mer om WebP her.

3. februar 2023 av Niklas Ernst

Du har garantert forsøkt å lagre et bilde du har funnet på nettet. Du høyreklikker på bildet, trykker på Lagre og så er bildet lagret på harddisken.

Men i dag kan du oppleve at bildet ikke er som det pleier når du prøver å åpne det i et program eller dele det med andre. 

Stadig oftere oppdager du at bildefilen du laster ned har filendelsen webp i stedet for jpg, slik du er vant til. Og kanskje kan ikke bildet engang åpnes av programmet du vanligvis bruker til å vise og redigere bilder.

Men hva er egentlig WebP-formatet? Hvorfor er så mange av bildene på nettet plutselig i WebP-format i stedet for i JPG? Og hvordan håndterer du et WebP-format?

Det får du svar på her. 

LES OGSÅ: Slik bruker du utvidelser i Chrome

Hva er WebP?

WebP er et relativt nytt filformat som er utviklet av Google.

WebP er utviklet av én eneste grunn: hastighet. Googles ingeniører og programmerere jobber hele tiden for at søkeresultatene og nettsurfingen skal gå enda raskere.

Én måte å oppnå dette på er å sørge for at bildene du ser i nettleseren tar minst mulig plass – og det er her WebP kommer inn som et viktig verktøy.

LES OGSÅ: Pass på: Flere blir lurt av utvidelser

Hvorfor er WebP-formatet så smart?

WebP er utviklet for å kunne komprimere bildene enda mer enn andre bildeformater som JPG og PNG, uten at det går utover kvaliteten på bildene.

Og når bildene tar mindre plass, blir lastetidene kortere og det brukes mindre båndbredde. Det går med andre ord raskere når du surfer på ulike nettsider.

LES OGSÅ: Få bedre Google-søk i Chrome

WebP støtter i likhet med PNG også Alpha-kanaler, altså gjennomsiktighet, og formatet støtter dessuten animasjoner.

Dette er altså grunnen til at du stadig oftere kommer over det litt spesielle WebP-formatet når du laster ned bilder fra nettet.

Hvordan åpner du WebP?

Det finnes etter hvert en del programmer som kan åpne WebP-formatet, og kanskje har du allerede ett eller flere av dem installert på datamaskinen.

LES OGSÅ: Microsoft Edge sparer mye av pc-ens krefter

Om ikke annet kan du alltids åpne WebP-filene i nettleseren din og se på dem der. Men det finnes altså en rekke programmer som kan åpne filtypen.

For eksempel kan Paint, den gode, gamle Windows-kjenningen, åpne WebP-formatet, og det samme kan IrfanView, Gimp og Paint.NET. Alle programmene finner du i Fordelssonen her på nettsiden vår.

Vil du konvertere en WebP-fil til for eksempel en PNG-fil, er det også mulig. Da kan du bruke nettverktøyet du finner her

Hvis du har problemer med å åpne forskjellige filformater, kan du lese artikkelen vår fra magasinet Komputer for alle «Hjelp! Hvordan åpner jeg filen», der du også finner et program som kan håndtere de fleste filformater. 

Kanskje du er interessert i...