Det er med en oppdatering til den nye nettleseren Edge at forgjengeren Internet Explorer fjernes fra pc-en.
Oppdatering:

Det er med en oppdatering til den nye nettleseren Edge at forgjengeren Internet Explorer blir fjernet fra pc-en. 

© Shutterstock

Edge-oppdatering fjerner Internet Explorer fra pc-en

Sikkerhetsoppdateringer til anerkjente Internet Explorer ble avsluttet i fjor sommer, og nå har Microsoft begynt å tvangsfjerne nettleseren fra alle pc-er med Windows 10.

Microsoft har i lengre tid ønsket å kvitte seg med den en gang så populære nettleseren Internet Explorer, og i fjor sommer var det slutt på å sende ut viktige sikkerhetsoppdateringer til nettleseren.

Fra 14. februar 2023 gikk selskapet ett steg videre da Microsoft begynte å oppdatere alle Windows 10 pc-er med en oppdatering som ganske enkelt fjerner Internet Explorer fra pc-en.

Hvis du fortsatt har Internet Explorer på pc-en din med Windows 10, er det bare et spørsmål om tid før pc-en oppdateres og nettleseren forsvinner – med mindre du trekker ut nettverkskontakten fra pc-en.

> Les også: Internet Explorer er død, 26 år gammel

Farlig å bruke nettleser som ikke er oppdatert

Det høres kanskje voldsomt ut at Microsoft bestemmer hva som skal ligge av programmer på pc-en din, men det er faktisk ikke helt ufarlig å fortsette å bruke Internet Explorer.

Da Microsoft sluttet å sende ut oppdateringer til nettleseren i juni 2022, var det samtidig slutt på å få tettet alle sikkerhetshullene som løpende oppdages av kriminelle. 

Derfor er det vanskelig å argumentere mot at nettleseren fjernes, selv om det kan skape problemer, for eksempel med eldre utstyr som nettverkskameraer som bare fungerer i den klassiske Internet Explorer.

> Les også: Derfor bør du bruke Microsofts Edge-nettleser

Oppdatering til Edge fjerner Internet Explorer

Internet Explorer fjernes fra pc-en ved at Windows 10 laster ned en ny oppdatering til Edge-nettleseren.

Denne oppdateringen deaktiverer Internet Explorer for alltid, og den viser deg samtidig et vindu som forteller hva som er skjedd og at du bør bruke Edge-nettleseren fremover. 

Det er mulig å importere lagrede bokmerker, passord og andre data til Microsoft Edge, slik at du ikke mister dataene dine.

Dette påvirker ikke pc-er med Windows 11, ettersom Internet Explorer allerede var fjernet da denne versjonen av Windows ble lansert.

> Les også: Slik logger du på Edge

Når pc-en din har lastet ned den nye oppdateringen til Edge, ser du dette skjermbildet som forteller at Internet Explorer er pensjonert, men at du kan laste ned alle lagrede bokmerker og innstillinger til avløseren Edge.
Pensjonert:

Når pc-en din har lastet ned den nye oppdateringen til Edge, ser du dette skjermbildet som forteller at Internet Explorer er pensjonert, men at du kan laste ned alle lagrede bokmerker og innstillinger til avløseren Edge.

Få tilgang til gammelt utstyr og nettsider

Hvis det eldre utstyret ditt, f.eks. en NAS eller et nettverkskamera, bare fungerer i Internet Explorer – eller du opplever at gamle nettsider ikke vises korrekt – kan du få Edge-nettleseren til å vise nettsiden i såkalt Internet Explorer-modus.

Det er ingen garanti for at denne modusen vil fungere med utstyret eller nettstedet, men det er verdt et forsøk før du prøver å installere alternative nettlesere.

Slik bruker du Internet Explorer-modus i Edge:

  1. Skriv inn denne adressen i adressefeltet i Edge og trykk på Enter: edge://settings/defaultBrowser
  2. Velg Tillat i nedtrekksmenyen ved siden av «Tillat at nettsteder lastes inn på nytt i Internet Explorer-modus».
  3. Start nettleseren på nytt.
  4. Gå tilbake til innstillingssiden ved å skrive inn samme adresse i adressefeltet i Edge og trykke på Enter: edge://settings/defaultBrowser
  5. Klikk på Legg til.
  6. Skriv inn adressen til nettsiden du vil laste inn i Internet Explorer-modus, og klikk på Legg til.
  7. Når du besøker det gamle nettstedet igjen vil du se et Internet Explorer-ikon ytterst til venstre for adresselinjen. Dette indikerer at nettstedet vises i Internet Explorer-modus.

Dette trikset fungerer blant annet med eldre nettverkskameraer fra D-Link som krever et tillegg som bare fungerer i Internet Explorer.

> Les også: Edge-nettleseren øker i popularitet

Kanskje du er interessert i...