Du vet det kanskje allerede. Elon Musk har kjøpt opp Twitter.
Musk, som er verdens rikeste mann og administrerende direktør i Tesla og romfartsselskapet SpaceX, har altså nå også overtatt medieplattformen Twitter.
I oktober 2022 gjennomførte mangemilliardæren endelig overtakelsen av Twitter etter flere måneders tautrekking og beskyldninger.
Prisen landet på 44 milliarder dollar, som tilsvarer rundt 484 milliarder norske kroner.
LES OGSÅ: IT-kriminelle utnytter Elon Musk i et utspekulert svindelforsøk
Men hva er fakta om dette oppsiktsvekkende oppkjøpet? Og hva kommer det til å bety for Twitter i fremtiden?
I denne artikkelen forklarer vi prosessen for deg.
Vår: Prisforhandling med Twitter
Overtakelsen av Twitter startet allerede i januar 2022, da Elon Musk begynte å kjøpe aksjer i medieplattformen. Noen måneder senere, i april, hadde Musk sikret seg størsteparten av aksjene i medieplattformen, noe som fikk Twitter til å tilby Musk en plass i ledelsen.
Musk aksepterte tilbudet for senere å avvise det, fordi han rett og slett heller ville kjøpe opp hele medieplattformen.
Derfor innledet han forhandlingene om overtakelsen av plattformen 14. april 2022, der han bød 43 milliarder dollar for Twitter.
Det endte med at Twitter i slutten på april, etter to ukers forhandlinger, aksepterte budet på 44 milliarder dollar.
Men likevel skulle det gå et halvt år før oppkjøpet endelig var på plass.
LES OGSÅ: Tesla lager en menneskelignende robot
Sommer: Falske profiler får Musk til å nøle
I juli 2022 annonserte Elon Musk at han ville rive i stykker kontrakten med Twitter og annullere oppkjøpet.
Ifølge Musk hadde Twitter brutt avtalen fordi selskapet ikke hadde opplyst korrekt antall falske profiler på plattformen.
Musk mente at Twitters verdi burde være lavere på grunn av den høye mengden spamroboter og andre falske profiler, og derfor ville han ikke gå med på avtalen.
Twitter mente at Musk hadde forpliktet seg til oppkjøpet, og derfor kunne han forvente å bli kalt inn til retten hvis ikke overtakelsen var gjennomført senest fredag 28. oktober 2022.
Høst: Vendepunktet og oppsigelser i Twitter
Kort tid før den potensielle rettssaken skulle starte gjorde Musk helomvending og kunngjorde at han ville gjennomføre overtakelsen likevel.
Oppkjøpet ble fullført 27. oktober 2022, dagen før rettssaken skulle begynne.
I kjølvannet av Elon Musks oppkjøp av Twitter ble flere toppledere sparket, blant annet administrerende direktør Parag Agrawal. I tillegg har Twitters sikkerhetsdirektør, Yoel Roth, annonsert at 3700 ansatte i selskapet må gå.
Det tilsvarer ca. 50 prosent av de ansatte i Twitter.
Masseoppsigelsene har medført en hel del kritikk siden en betydelig andel av medarbeiderne jobber med å forhindre at feilinformasjon og skadelig innhold blir delt i kanalen.
LES OGSÅ: Denne teknologigiganten samler inn mest data om deg
Dyster fremtiden for Twitter og Musk
Til tross for at Elon Musk uttalte at han vil innføre nye funksjoner for Twitter, fremme ytringsfriheten og bekjempe falske profiler, går Twitter en mørk tid i møte.
Det mener i hvert fall en tidligere utvikler i selskapet.
Det er nemlig for mange som har fått sparken, og det kan få hele plattformen til å kollapse i nærmeste fremtid hvis vi skal tro den anonyme utvikleren, som har uttalt seg til mediet Technology Review.

Mange kjendiser flykter fra Twitter i disse dager fordi de frykter at Musks ønsker om ytringsfrihet vil resultere i hatefulle meldinger om alt fra homofili til rasisme, og for øvrig at Donald Trump (som nettopp er kjent for den slags hatmeldinger) vil få lov til å bruke Twitter igjen nå som Musk sitter bak rattet.
Brukere rømmer fra Twitter
Elon Musks oppkjøp av Twitter har også fått flere kjendiser til å forlate medieplattformen.
Nylig har den engelske komikeren Stephen Fry sagt farvel til sine 12,5 millioner følgere og avsluttet Twitter-kontoen sin.
Dessuten hevdes det at Elon Musk planlegger å legge hele Twitter bak en betalingsmur, og det forventes at den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump slipper inn igjen på plattformen etter å ha vært blokkert siden januar 2021.
LES OGSÅ: EU lanserer to nye sosiale medier
Musk slutter som administrerende direktør i Twitter
I mai 2023, altså cirka et halvt år etter overtakelsen av tjenesten, annonserte Elon Musk at han slutter som toppsjef i Twitter. Det skjedde i tweeten nedenfor.
Elon Musks avløser ble Linda Yaccarino.
Musks tilbaketrekning fra den daglige ledelsen av Twitter var ventet siden han allerede i desember 2022 annonserte at han ønsket å trekke seg tilbake så snart han hadde funnet noen «som var dum nok til å ta jobben».
Musk er fortsatt en aktiv Twitter-kriger
Elon Musk fortsetter imidlertid som blant annet styreformann i Twitter, og han har åpenbart heller ingen planer om å la Twitter-følgerne sine hungre etter nye kontroversielle kunngjøringer.
I skrivende stund har Musk knapt 140 millioner følgere på Twitter-profilen sin, der han vanligvis sender av gårde et par tweets hver dag.
Slik bruker du Twitter
Hvis du ønsker å stifte bekjentskap med Elon Musks sosiale nettverk Twitter og delta i debatten med kjente og ukjente, kan du naturligvis selv opprette en konto og tweete i vei. Det gjør du her.
Vær imidlertid oppmerksom på at Twitter ikke bare er en annerledes versjon av Facebook.
Twitter er helt annerledes ved at alle dine tweets og retweets (svar på andres tweets) i utgangspunktet er offentlig tilgjengelige.
På Twitter har du med andre ord ikke venner som får eksklusiv tilgang til innholdet ditt, men i stedet følgere som kan spre «budskapet» til en større krets.
Derfor bruker de fleste også Twitter som et profesjonelt verktøy og sjelden som et forum hvor de utbasunerer sine innerste private tanker og følelser.
God fornøyelse på hashtaggenes kampplass: Twitter.
I Komputer for alle nummer 10/2023 kan du lese meget mer om Elon Musk i artikkelen "Elon Musk: Gal eller genial?"