Viktige Windows 11-verktøy fungerer ikke
Feil:

Windows 11 er for lengst lansert, men det dukker stadig opp nye problemer med det nye operativsystemet.

Viktige Windows 11-verktøy fungerer ikke

Det er problemer med det populære klippeverktøyet og en rekke andre verktøy i Windows 11. Feilene skyldes manglende sertifikater. Microsoft har selv en løsning.

12. november 2021 av Steffen Nielsen

Alle operativsystemer har barnesykdommer – altså problemer som vanligvis rettes når operativsystemet har fått noen måneder på baken.

Det gjelder også for Microsofts store satsing: Windows 11.

Vi har tidligere kunnet fortelle om åtte feil i det nye operativsystemet, som i disse dager rulles ut til stadig flere datamaskiner.

Nå er det oppstått nye feil. En pinlig feil fra Microsoft har nemlig ført til at seks verktøy ikke lenger fungerer.

Viktige verktøy fungerer ikke

Blant verktøyene finner vi Utklippsverktøy, som er Windows 11s innebygde skjermbildeprogram som vanligvis aktiveres med snarveien Windows-tast + Shift + S. 

Men dette fungerer altså ikke på ganske mange datamaskiner akkurat nå.

I tillegg til Utklippsverktøy er Skjermtastatur den andre store appen som har problemer. Dessuten fungerer ikke enkelte apper i den sikre Window S-modusen, og det er også problemer med vinduet som viser tips i Windows.

> Les alle nyhetene om Windows 11 her

Slik får du Utklippsverktøy tilbake

Microsoft har allerede en hurtigreparasjon på vei i en mindre oppdatering. 

Reparasjonen installeres automatisk på enkelte datamaskiner, og du kan raskt sjekke om det også gjelder hos deg. Hvis ikke, kan du selv installere oppdateringen, som heter KB5008295.

Slik oppdaterer du pc-en

  1. Skriv Windows Update i Windows-søkefeltet, og klikk på Se etter oppdateringer
  2. Vinduet for Windows Update åpnes. Klikk på Oppdateringsloggen, og kontroller i listen om KB50088295 allerede er installert.
  3. Hvis dette ikke er tilfellet, går du tilbake i forrige vindu og velger Se etter oppdateringer. Da burde KB50088295 dukke opp.
  4. Hvis det ikke skjer, kan du laste ned oppdateringen manuelt her. Vær oppmerksom på at oppdateringen bare fungerer med Windows 11.

Flere problemer med Windows 11

Microsoft melder også om andre problemer i forbindelse med Windows 11. Disse kan du få en oversikt over på Microsofts side for kjente problemer med Windows 11.

Hvis du ikke har Windows 11, men er interessert i å bytte, kan operativsystemet installeres via verktøyet Windows 11 Installation Assistant i Fordelssonen

Det krever imidlertid at pc-en din oppfyller Microsofts maskinvarekrav.

Oppdater til Windows 11 med Microsofts verktøy Windows 11 Installation Assistant, som du kan laste ned fra Fordelssonen.
Få Windows 11:

Oppgrader til Windows 11 med Microsofts verktøy Windows 11 Installation Assistant, som du kan laste ned fra Fordelssonen.

Kanskje du er interessert i...