Her kan du lese mer om hvorfor mobilen lader så tregt.
Strøm:

Opplever du at mobilen din lader utrolig tregt? Forklaringen ligger ofte i laderen og kabelen. 

© Shutterstock

Slik får du optimal lading av mobilen

Du må ha riktig adapter og tilsvarende ladekabel for å sikre en mest mulig effektiv lading av mobilen. Hvis du ikke har det, kan du risikere at det går fryktelig tregt. Få hjelp her.

1. mai 2023 av Niklas Ernst

Få ting er så irriterende som å stirre på en mobil som lader tregt når du kobler til strømmen. Hvis den da i det hele tatt lader.

Og det er ikke bare gamle mobiler som lader tregt. Du kan også oppleve treg lading med en splitter ny mobil.

LES OGSÅ: USB-kabelen forteller deg hvor godt den lader

Feil kabel kan forårsake treg lading

Dette skyldes sannsynligvis at du bruker feil kabel eller en svært treg adapter, altså den delen som sitter i stikkontakten og er koblet til mobilen.

Veggladere og USB-C-kabler har nemlig – selv om de ligner hverandre – ganske forskjellig funksjonalitet og ytelse.

Det skyldes at mange enheter – fra mobiler til bærbare pc-er – i dag bruker den samme USB-C-standarden, men har forskjellige behov.

Derfor spiller det altså ingen rolle hvilken kabel og hvilken adapter du bruker.

Hvorfor lader mobilen min tregt?

Det er tre ting som spiller inn før du kan få lynrask lading: Enheten (for eksempel mobilen), selve laderen i stikkontakten og ladekabelen som forbinder disse to. 

Kort sagt går ikke ladingen raskere enn det svakeste leddet.

I dag lader mange mobiler med 65 watt, noe som betyr at de kan lades lynraskt.

Men hvis du bruker en kabel som bare støtter 60 watt, og en adapter i stikkontakten som bare støtter 20 watt, risikerer du at mobilen eller nettbrettet lader tregt.

Hvis du vil få mest mulig ut av mobilen, bør du altså først og fremst undersøke hvor mange watt enheten støtter, slik at den lades så raskt som mulig.

LES OGSÅ: Derfor trenger du en USB-hub til pc-en

Hvor mange watt bruker mobilen min?

Den enkleste måten å gjøre dette på er å skrive inn modellen din, og deretter «watt» og «charging» i Google, for eksempel «Samsung S21 watt charging». Du kan nå klikke på resultatene og se at denne modellen støtter opptil 25 watt.

LES OGSÅ: Ny lovgivning: Nå kan du bruke USB-C-lader til alt utstyret ditt

Til sammenligning lader iPhone 14 Pro med 20 watt, mens Galaxy S22 Ultra bruker 45 watt. Og har du en OnePlus 10T, kan du glede deg over hele 150 watt.

Sistnevnte kan lades på kun 20 minutter – hvis du vel å merke bruker riktig lader og kabel.

Få hurtiglading av mobilen med riktig ladekabel og adapter.
Lading:

Selv om mobilen din bør kunne lade raskt, krever det at både kabel og adapter støtter strømstyrken som mobilen krever. Hvis du for eksempel har en svak kabel, vil du ikke få den raskeste ladingen. 

Hvilken ladekabel bør jeg velge?

Når du vet hvor mange watt mobilen din støtter, kan du kjøpe en passende ladekabel.

Vi anbefaler at du kjøper en kabel som støtter mer enn du trenger akkurat nå ettersom du sannsynligvis trenger mer watt til en ny enhet.

Det kan for eksempel være at du får en ny mobil som støtter 150 watt. Eller du kjøper et nettbrett eller en datamaskin som trenger mye kraft via USB-C-kabelen. Det hjelper nemlig ikke om laderen kan sende mer strøm enn mobilen din støtter.

Derfor bør du i utgangspunktet kjøpe USB-C-kabler som støtter minst 100 watt ettersom du da er noenlunde fremtidssikret med nytt utstyr.

Og så må du altså samtidig sikre deg at adapteren i stikkontakten er kraftig nok til å støtte mobilen og annet utstyr – her er 65 watt eller 100 watt et godt utgangspunkt, spesielt hvis laderen kan lade flere enheter samtidig. 

Hvordan får jeg trådløs hurtiglading?

Hvis du foretrekker å lade mobilen og andre enheter trådløst, må du også være oppmerksom på både adapteren i stikkontakten, kabelen og selve ladeplaten.

Ladingen er ikke raskere enn det svakeste leddet.

Mange trådløse ladere vil lade på 10 watt, men du kan med fordel velge en kraftigere modell hvis du vil sikre deg den raskeste trådløse ladingen.

Lynrask trådløs lading krever dessuten at mobilen din støtter standarden QI (hos noen produsenter kalt Fast Charge eller lignende).

Noen produsenter har spesielle trådløse ladere til mobilene sine – det gjelder for eksempel Samsung og Apple. Her får du altså raskest mulig lading med produsentens egen lader.

LES OGSÅ: Slik fungerer trådløs lading

Kan jeg lade mobil og pc med samme lader?

I dag er USB-C den dominerende ladekontakten i alt fra mobiler og nettbrett til datamaskiner. Og det kommer stadig flere enheter med støtte for USB-C. 

Derfor er det interessant hvis du kan bruke én lader til alle enhetene dine. 

Og her er det altså ikke nok at du har en kabel med en USB-C-kontakt i enden. 

Laderen til mobilen din kan neppe levere nok strøm til pc-en, men omvendt kan du også lade mobilen med pc-ens lader. Det skader ikke mobilen. 

Så ja, du kan lade alle USB-C-enhetene dine med samme lader. Det krever bare at du velger en lader som er kraftig nok til å lade den «tyngste» enheten din. 

Enklere å forstå USB-C-kontakter og kabler

Det kan altså være litt forvirrende når du skal finne riktig USB-C-kabel. Og det er du ikke den eneste som synes.

Nettopp derfor er det bestemt at det skal være lettere å finne frem i de mange forskjellige kablene med nye navn. 

Av de nye navnene må det raskt fremgå hvor mange watt kablene støtter og hvor høy overføringshastighet de tilbyr.

Du kan lese artikkelen vår om de nye navnene og deres betydning her hvis du vil lære mer om kablene

Kanskje du er interessert i...