Totrinnsbekreftelse
Authenticator:

Bruk Google Authenticator til å logge på ulike tjenester. På den måten beskytter du deg mot hackere

Slik bruker du Google Authenticator

Med Google Authenticator kan du bruke telefonen til å logge på Google-kontoen, Microsoft-kontoen og Facebook-kontoen din. Vi viser hvordan du får ekstra sikkerhet når du logger på.

8. februar 2023 av Steffen Nielsen

Millioner av kontoer på nettet blir hver uke utsatt for hackerangrep slik at IT-kriminelle kan logge på f.eks. vanlige pc-brukeres e-postkontoer.

Det eneste hackerne trenger å gjøre er å gjette passordet ditt, og med de vanene mange nordmenn har når det gjelder passord, er det ofte en lett sak for en hacker å gjette.

Men med totrinnsbekreftelse og en Authenticator-app på telefonen kan du sikre kontoene dine på en enkel og praktisk måte.

> Les også: Her er Norges verste passord

Hva er Google Authenticator?

Google Authenticator er Googles app som kan generere passordene du trenger til totrinnsbekreftelse. 

Når du har aktivert totrinnsbekreftelse på f.eks. Facebook eller Google-kontoen din, må du i tillegg til ditt selvvalgte passord bruke den sekssifrede koden som Authenticator-appen genererer for å logge på. 

Koden i appen gjelder bare én gang og kun i kort tid før det genereres en ny. På den måten sikrer du at det er svært vanskelig for en hacker å få tilgang til den aktuelle tjenesten. 

Totrinnsbekreftelse er hackerens verste fiende

Det blir umiddelbart vanskeligere for hackeren hvis du også har aktivert totrinnsgodkjenning (også kalt totrinnsbekreftelse eller totrinnsautentisering) på f.eks. Google-kontoen din.

Da må hackeren nemlig både bruke ditt selvvalgte passord og bekrefte påloggingshandlingen med telefonen din, f.eks. via SMS, og det kan hackeren rent praktisk bare gjøre med telefonen i hånden.

Les også: Beskytt Google-kontoen med totrinnsbekreftelse

Slik bruker du Google Authenticator

Google står bak en spesiell form for totrinnsbekreftelse der telefongodkjenningen foregår i en såkalt Authenticator-app. 

Denne metoden utmerker seg ved å være sikrere fordi hackere ikke kan fange opp tekstmeldinger med passord. Samtidig gjør Authenticator-appen det mulig å legge til pålogging på langt flere tjenester i ett og samme verktøy.

I magasinet Komputer for alle nummer 4/2023 har vi beskrevet hvordan du laster ned Google Authenticator til Android og iOS, og hvordan du setter opp appen til å motta totrinnsbekreftelse for både Google-kontoen og Microsoft-kontoen din. 

> Du kan lese artikkelen «Logg på helt sikkert» i Fordelssonen her

Legg til Facebook i Google Authenticator

Her viser vi hvordan du legger til Facebook-kontoen din i Google Authenticator-appen.

  1. Logg på Facebook-kontoen din i en nettleser. Klikk på profilikonet øverst til høyre.
  2. Velg Innstillinger og personvern.
  3. Velg Innstillinger etterfulgt av Sikkerhet og innlogging.
  4. Ved siden av Bruk totrinnsgodkjenning velger du Rediger.
  5. Nå klikker du på Bruk godkjenningsapp.
  6. Til slutt bruker du Google Authenticator-appen på telefonen til å skanne QR-koden i nettleseren. Deretter kan du bruke appen til å godkjenne fremtidig pålogging på Facebook-kontoen.

Vær oppmerksom på at du vanligvis bare blir bedt om den ekstra godkjenningen når du logger på fra en ny enhet, i en ny nettleser eller når du er i inkognitomodus.

> Les også: Slik sikrer du Microsoft-kontoen med totrinnsbekreftelse

Legg til andre tjenester i Google Authenticator

Du kan også legge til andre tjenester i Google Authenticator. På den måten trenger du bare én app til å håndtere totrinnsgodkjenningene dine.

Dette gjøres vanligvis på samme måte som du skanner en QR-kode. Her kan du se hvordan du gjør det i en rekke andre tjenester (på engelsk).

Kanskje du er interessert i...