Det er ikke lenge siden vi her på komputer.no advarte deg mot falske annonser på Google som f.eks. kan dukke opp når du søker etter det kjente og kostnadsfrie bildebehandlingsprogrammet Gimp.
Nå er de kriminelle på banen igjen med enda flere etterligninger av ekte nettsider, og det understreker nok en gang hvor viktig det er at du aldri finner og laster ned programmer til pc-en via et enkelt Google-søk.
De falske nettsidene skjuler seg bak betalte søkeresultater – eller annonser – og ligger derfor øverst på søkeresultatsiden på Google.
Rufus, VLC, 7-Zip og CCleaner plagiert
I denne omgang er det snakk om en rekke av de mest populære gratisprogrammene som mange søker på hver dag via Google.
Det er oppdaget eksempler på nye ondsinnede reklamer for en rekke programmer vi ofte har skrevet om i bladet, blant annet Rufus, som brukes til å lage USB-bootmedier, mediespilleren VLC, pakkeprogrammet 7-Zip og oppryddingsverktøyet CCleaner.
Programmer som du ofte har behov for å laste ned igjen når du for eksempel får ny pc eller tilbakestiller datamaskinen.
> Les også: Slik unngår du falske nedlastingssider på nettet
Slik foregår svindelen
Mange har den uvanen at de finner et program til pc-en ved å søke etter det på Google.
Da dukker produsentens nettside ofte opp som et av de første resultatene, og der kan du laste ned programmet.
Men betalte annonser i Googles søkeresultater vises alltid over de faktiske søkeresultatene, og da er det nærliggende å tro at en reklame for f.eks. Rufus som hevder å være programmets offisielle nettside, faktisk også er ekte.
Men i mange tilfeller er annonsene satt inn av kriminelle som har kopiert produsentens eget nettsted og betalt for å ligge øverst på søkesiden.
> Les også: Søk mer effektivt på nettet med Googles nye sidepanel
Registrerer alle tastetrykkene dine
Når du så klikker inn på den falske siden, ligner den så mye på originalen at du uten skepsis laster ned programmet fra nettsiden.
Dessverre er installasjonsfilen fra den falske nettsiden fylt med skadevare, og da får du pc-en infisert uten å vite hva du gjorde feil.
I flere tilfeller viser skadevaren seg å være av typen som diskré i bakgrunnen sender alle passordene og andre inntastede data tilbake til de kriminelle.
> Les også: Hva er skadevare? Og hvordan beskytter jeg pc-en min mot skadevare?

Annonsen for Rufus ligger over søkeresultatene og utgir seg for å være Rufus' offisielle nettside. Men lenken fører til en nyopprettet falsk nettside.
Last bare ned programmer fra sikre nettsider
Du kan selv gjøre mye for å unngå å besøke de falske programvaresidene og få pc-en infisert.
Det viktigste er at du aldri søker etter et program på Google, klikker deg inn på en nettside og laster ned programmet.
- Skriv i stedet inn adressen til produsenten i adressefeltet hvis du kjenner adressen.
- Installer en adblocker i nettleseren din hvis du vil unngå å se annonser over søkeresultatene.
- Last bare ned programmer fra Komputer for alles Fordelssone. Her finner du de fleste programmene som nettopp er blitt misbrukt i denne nye kampanjen, og du kan trygt laste dem ned.
- Sørg for å ha et godt sikkerhetsprogram på pc-en som kan stoppe eventuell skadevare før den gjør skade. Vi anbefaler sikkerhetspakken vår, som du kan lese mer om her …
Vi skanner alle programmer med markedets ledende antivirusprogrammer før vi legger dem i Fordelssonen her på nettsiden vår. Derfor kan du som abonnent trygt laste ned programmer fra Fordelssonen uten å frykte ubehagelige overraskelser.
Det er oppdaget falske annonser for disse programmene
- 7-Zip
- Blender 3D
- Capcut
- CCleaner
- Notepad++
- OBS
- Rufus
- VirtualBox
- VLC Media Player
- WinRAR
- Putty