Hva er en brannmur?
Brannmur

All innkommende trafikk til datamaskinen filtreres med en brannmur slik at du holder uvedkommende ute.

© Shutterstock

Hva er en brannmur?

En brannmur er et viktig verktøy i kampen mot hackere og ondsinnet programvare, men hva er egentlig en brannmur og hvordan fungerer den? Få svarene her.

9. januar 2023 av Martin Lorentsen

En brannmur er et system som er utviklet for å hindre uautorisert tilgang til et nettverk eller en datamaskin. 

Brannmuren blokkerer med andre ord uønsket trafikk fra å få tilgang til datamaskinen din.

Navnet brannmur stammer fra brannsikringer i en bygning. Funksjonaliteten minner nemlig om brannsikringer i en bygning som skal hindre at en brann sprer seg fra leilighet til leilighet. På engelsk heter det «firewall».

I bygninger skal brannsikringen hindre at hele bygningen går tapt ved en brann, og det er i utgangspunktet også slik en brannmur fungerer. Brannmuren stopper skadene før de sprer seg.

LES OGSÅ: Her er den beste pc-sikkerheten akkurat nå

Hvorfor bør jeg ha en brannmur?

På nettet vil det alltid finnes ondsinnede aktører som prøver å hacke private nettverk eller datamaskiner for å gjøre skade.

Brannmuren spiller en avgjørende rolle når det gjelder å hindre dette, ettersom brannmuren er en slags mur rundt pc-en eller nettverket.

En brannmur er spesielt viktig for bedrifter som har mange datamaskiner og servere med store mengder sensitivt innhold. Hackere kan i verste fall ødelegge for en hel organisasjon hvis det ikke finnes en brannmur.

LES OGSÅ: Hva er skadevare?

Hvilken brannmur har jeg?

På datamaskiner til private er det oftest snakk om en såkalt vertsbasert brannmur som bare beskytter den enkelte pc-en.

Windows har en forhåndsinstallert brannmur i operativsystemet, men du kan også installere brannmurer fra tredjeparter, f.eks. et antivirusprogram.

En nettverksbasert brannmur er vanlig hos bedrifter. Denne typen brannmur beskytter nemlig ikke bare én enkelt pc, men hele nettverket som flere forskjellige datamaskiner er koblet til.

LES OGSÅ: Beskytt mobilen mot virus

Hvordan fungerer en brannmur?

Brannmuren fungerer som en slags barriere mellom et privat nettverk eller en pc og det offentlig tilgjengelige internettet.

En vertsbasert brannmur filtrerer trafikken eller nettverksdataene inn til datamaskinen slik at uvedkommende ikke kommer gjennom. En nettverksbasert brannmur blokkerer trafikken til hele nettverket.

Brannmuren er en slags grensevakt ved inngangen til en pc eller et nettverk. Der en grensevakt sjekker pass, er det IP-adresser, internettprotokoller, programmer, porter, domener og nøkkelord som avgjør om en brannmur blokkerer eller gir tillatelse.

Som administrator av en brannmur kan du for eksempel velge å gi tillatelse til at spesifikke IP-adresser eller programmer alltid får slippe gjennom.

LES OGSÅ: Hva er en IP-adresse?

Brannmuren beskytter datamaskinen mot digitale trusler
Brannmur:

En brannmur på private datamaskiner blokkerer digitale trusler fra Internett eller andre enheter. 

Er det ulemper ved en brannmur?

En vertsbasert brannmur som finnes på de fleste personlige datamaskiner kan komme til å blokkere helt vanlige og ufarlige nettsider og programfunksjoner, men dette problemet kan du løse ved å endre brannmurens tillatelser.

I tillegg kan brannmuren føre til tregere nettverkstilkobling siden det går med mye kraft til å analysere innkommende nettverksdata.

Men en brannmur beskytter deg mot skadelig programvare, så du bør vurdere nøye om det virkelig vil være nyttig å deaktivere brannmuren, enten det er midlertidig eller permanent.

LES OGSÅ: Det beste gratis antivirusprogrammet

Kanskje du er interessert i...