Ukjent skadevare stjeler 26 millioner passord
Skadevare

En ny undersøkelse viser at ukjent skadevare har stjålet hele 1,2 TB med sensitiv informasjon.

© Shutterstock

Ukjent skadevare stjeler 26 millioner passord

Eksperter har oppdaget en mystisk form for skadevare som har høstet intet mindre enn 26 millioner passord fra intetanende ofre.

17. juni 2021 av Martin Lorentsen

Nå skjer det igjen!

Flere millioner følsomme opplysninger er stjålet ved bruk av skadevare.

Det framgår av en analyse fra sikkerhetsfirmaet NordLocker.

Denne gangen er mengden stjålne data enorm. Hele 1,2 TB med data er borte, og dataene omfatter alt fra passord og informasjonskapsler til betalingsopplysninger.

Skadevaren som står bak det omfattende tyveriet er fremdeles ukjent, men det er slått fast at opplysningene er stjålet i tidsrommet 2018 til 2020, og opplysningene er blitt stjålet fra 3,2 millioner Windows-datamaskiner.

LES OGSÅ: Hva er skadevare?

Et gigantisk datatyveri

Det er litt av et tyveri som den mystiske skadevaren står bak. Ifølge NordLocker er det blant annet stjålet 26 millioner passord, 1,1 millioner e-postadresser og 2 milliarder informasjonskapsler.

Det er dessuten stjålet 6,6 millioner filer, og her har det også vært lagret passord. I noen tilfeller hadde ofrene faktisk skrevet ned passordene i tekstfiler via Notisblokk i Windows.

Blant de 1,2 TB store mengdene data som er stjålet, er det også mer enn 1 million bilder og mer enn 650 000 Word- og PDF-filer.

Som et ekstra hån tok skadevaren også et skjermbilde etter at den hadde infisert en datamaskin, og den tok også et bilde med webkameraet dersom offerets PC hadde et slikt.

LES OGSÅ: Steng alle sikkerhetshull på PC-en

Slik ble opplysningene stjålet

Selv om man ikke har identifisert selve skadevaren ennå, har ekspertene fra NordLocker oppdaget hvordan opplysningene ble stjålet. 

Det er snakk om en form for trojansk hest som er distribuert via e-post og ulovlige versjoner av spill og programmer, som f.eks. Photoshop.

Når skadevaren ble sluppet løs, har den først og fremst stjålet fra meldingstjenester, sosiale medier, e-postkontoer og fildelingstjenester. Dessuten ble noen av dataene høstet via diverse servere i dataspill, og fra spilltjenester som Epic Games og Steam.

Spesielt Google Chrome-nettleseren har vært brukt til å stjele data. Hele 19,4 millioner opplysninger er stjålet fra Google Chrome.

LES OGSÅ: Ny funksjon i Chrome: Beskytt historikken din

Unngå skadevare: Slik sikrer du deg

Det er vanskelig å oppdage at PC-en er blitt infisert med denne typen skadevare, for den er godt skjult. Men på bakgrunn av analysen har sikkerhetsfirmaet NordLocker følgende råd til deg:

  1. Bruk en passordtjeneste i nettleseren. I Fordelssonen tilbyr vi programmet LastPass, som du kan bruke til formålet. Klikk her for å laste ned programmet.
  2. Krypter filene dine. Med verktøyet VeraCrypt kan du enkelt kryptere filene dine slik at de beskyttes med passord. Last ned VeraCrypt i Fordelssonen her.
  3. Husk å slette informasjonskapsler. Noen informasjonskapsler blir liggende lenge. Gjør det til en vane å slette informasjonskapsler én gang i måneden.
  4. Pass på hvor du laster ned programmer og spill fra. Bruk bare kjente og troverdige kilder når du skal laste ned programmer.

LES OGSÅ: Slik unngår du falske nedlastingssider

Kanskje du er interessert i...