Epost med virus

Den nye metoden infiserer pc-en med virus selv om du verken laster ned vedlegg eller klikker på koblinger.

© Shutterstock

Virus får tilgang til pc-en via Microsoft Office

En ny metode infiserer datamaskinen via Office-programmene, uten at du trykker på en kobling eller laster ned en fil. Se hvordan du unngår den nye trusselen.

25. oktober 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Hackere har funnet en ny metode for å få uautorisert tilgang til pc-en. I følge sikkerhetsfirmaet Sophos gjør metoden det mulig for virus å komme seg inn via en epostmelding, uten at du klikker på en kobling eller laster ned en fil.

Den nye metoden utnytter en sikkerhetsbrist i Microsoft Office til å laste ned filer til pc-en, men for at dette skal skje, må du bruke epostprogrammet Microsoft Outlook. I Outlook kan nemlig farlige koblinger ligge skjult i selve meldingen. Bruker du et annet epostprogram, må du laste ned et infisert Word-dokument for å være i faresonen.

Metoden virker ved å skjule koblinger i eposten eller dokumentet som programmet automatisk åpner. Slik laster du ned virus til maskinen.

Les også: Hva er malware?

Slik sikrer du deg mot virus

Det finnes mottiltak selv om maskinen kan bli infisert uten av du klikker på noe som helst.

Når du åpner et dokument eller en epost med skjulte koblinger i Microsoft Office, åpner du også en dialogboks som forteller at dokumentet inneholder koblinger til andre filer. Takker du nei til å oppdatere dokumentet, unngår du at maskinen blir infisert.

Trykker du ja, kommer det opp en ny boks, og denne er din siste mulighet til å takke nei før pc-en laster ned skadevaren.

Les mer om sikkerhet

Her er noen enkle råd vi anbefaler at du følger for å holde maskinen virusfri: 

  • La være å åpne vedlegg fra folk du ikke kjenner.
  • Ikke klikk ja i en dialogboks hvis du ikke vet hva den gjør

Abonner på Komputer for alle så er både pc-en og hjemmet ditt sikret. Få 2 nummer av Komputer for alle og en overvåkingskamera for 69,50 kroner – du sparer 701 kroner!

Kanskje du er interessert i...