En hacker kan lynraskt utnytte en svakhet i nettverket til å skade pc-en
Hacking:

Når en hacker først har funnet en sårbar enhet i hjemmenettverket ditt, kan han eller hun raskt utnytte svakheten og få tilgang til de ellers sikre enhetene, som pc eller telefon.

Se hvordan en skriver hackes på få minutter

For en profesjonell hacker er det ingen sak å få tilgang til de smarte nettverkstilkoblede enhetene, spesielt ikke hvis de aldri blir oppdatert.

I disse dager utstyrer vi hjemmene våre som aldri før med smarte, internettilkoblede enheter.

Du har kanskje en Smart TV, et nettverkskamera, en NAS, app-styrte lyspærer, en smart værstasjon eller annet utstyr som du kan styre via telefonen. Men alt dette gjør deg også utsatt.

Problemet med de smarte enhetene som du kan kjøpe i enhver lavprisbutikk, er at de kriminelle er flinke til å oppdage sikkerhetshull i utstyret.

Hull i sikkerheten

Kjente produsenter som Philips, TP-Link, Osram og andre er flinke til å oppdatere fastvaren i utstyret så snart en sårbarhet oppdages, men slik er det ikke alltid med de billige produktene fra lavprisbutikkene eller kinesiske nettbutikker.

De blir kanskje aldri oppdatert, og du kan i hvert fall ikke forvente sikkerhetsoppdateringer etter at garantien er utløpt.

Det betyr at eksisterende sårbarheter aldri blir rettet, og det gir hackerne enkel tilgang til hjemmenettverket ditt.

Vi anbefaler at du regelmessig sjekker produsentenes nettsider for oppdateringer til de digitale enhetene i hjemmet.

> Les også: Unngå at andre smugtitter via overvåkingskameraet

Springbrett for hackere

Hvis en hacker klarer å komme seg inn i hjemmenettverket via en dårlig sikret smart home-enhet, f.eks. et overvåkingskamera, kan han eller hun utnytte den tilgangen til å hoppe videre til de andre enhetene i hjemmenettverket.

Da er det kanskje telefonen eller pc-en din, eller nettverksharddisken med alle de private bildene, som plutselig er i fare.

Og risikoen er ikke bare teoretisk. Hos Komputer for alle har vi selv sett sikkerhetsekspert David Jacoby hacke seg inn i en skriver på bare noen få minutter.

> Les også: Hjemmets smarte enheter inviterer kriminelle inn

Du kan lett bli et offer

Den uautoriserte tilgangen kunne Jacoby misbruke til å lagre ulovlige filer på skriverens lager, se alle dokumentene som var blitt skrevet ut på skriveren eller skrive ut lyssky bilder. 

For ikke å snakke om at tilgangen til skriveren innebar at han allerede var inne i det private nettverket og dermed hadde fri tilgang til andre enheter.

I videoen nedenfor kan du se et eksempel på hvordan en hacker får adgang til en skriver – og hvor enkelt det er.

> Les også: Internettilkoblet sexleketøy utnyttes av hackere

Beskytt alle smarte enheter i hjemmet

I Komputer for alle nummer 11/2022, som er ute nå, kan du lese om hvordan du beskytter personvernet og enhetene dine mot angrep fra nettet.

Du får også et godt program som kan skanne alle nettverksenhetene i hjemmet for sårbarheter, slik at du kan ta affære før du blir rammet. 

> Les artikkelen og last ned programmet fra Fordelssonen her

Kanskje du er interessert i...