internettilkoblede sexleketøy med sikkerhetsproblemer
Leketøy

Det står dårlig til med sikkerheten i internettilkoblede sexleketøy.

© Shutterstock

Sexleketøy er lett bytte for hackere

Som så mange andre produkter kobles stadig flere sexleketøy til internett, men det kan ende katastrofalt for brukeren. Sikkerheten er nemlig ikke så god.

18. mars 2021 av Martin Lorentsen

Internettilkoblede ting – også kjent som Internet of Things – finnes det etterhvert mange av.

Du kjenner sikkert til kjøleskap og kaffemaskiner som er koblet til internett via apper. Det samme gjelder faktisk også enkelte sexleketøy.

Koronakrisen har vært hard for mange, med tilsynelatende ikke for produsenter av sexleketøy som er koblet til internettet. Der har salget økt.

Sikkerhetseksperter er imidlertid bekymret, for produsentene er ikke nødvendigvis veldig godt beskyttet mot potensielle hackerangrep, og det kan ha alvorlige konskvenser for brukerne.

LES OGSÅ: Ta kontroll over personvernet med vårt nye verktøy

Sexleketøy som kobles til en app via Bluetooth
Sexleketøy

Med internettilkoblede sexleketøy, som dette fra We-Vibe, kan man føre samtaler via tekst, lyd og video med en app, og partneren kan påvirke apparatet. Det er imidlertid problemer med sikkerheten, samtalene er for eksempel sjelden kryptert. Sikkerhetshull er dermed attraktive for svindlere som lever av utpressing.

Sexleketøyets mange sikkerhetshull

Sikkerhetsselskapet ESET har sett nærmere på sexleketøy, og det er spesielt nyere produkter som bekymrer. De nyeste sexleketøyene er nemlig koblet via Bluetooth til apper som brukerne kan bruke til å styre produktene og snakke med en partner.

Noen produkter, som Lovense på det øverste bilde og We-Vibe på bildet over, bruker den dårligst sikrede Bluetooth-forbindelsen, noe som gjør det lettere for folk med de rette verktøyene å hacke produktene.

Dette fremgår av en rapport lagd av to researchere fra ESET. 

Rapporten viser også at apper forbundet med sexleketøy har mangelfull kryptering av meldinger i chatten, og at brukere kan laste ned og videresende innhold uten problemer.

Internet of Things: Mangler lovverk

At sikkerheten i sexleketøy koblet til internett er dårlig, er dessverre ingen overraskelse. Internettilkoblede produkter har lenge hatt problemer med nettopp sikkerhet.

Manglende programvareoppdateringer og svak beskyttelse gjør det enkelt for hackere å utnytte produktene, men likevel er det ennå ikke stilt krav til produsentene om forbedre sikkerheten.

Så langt finnes det en sertifiseringsordning i EU som produsenter kan følge for å vise at sikkerheten er ivaretatt, men ordningen er frivillig.


LES OGSÅ: Hva er hacking?

Hacket sexleketøy: Så galt kan det gå

Hvis du har et sexleketøy koblet til internett og en hacker infiserer det eller tilknyttede apper, kan det ha uante konsekvenser for deg, personvernet og sannsynligvis også for sexpartneren.

Ifølge rapporten fra ESET kan du for det første risikere å bli utsatt for utpressingsvirus, der datakriminelle krever løsepenger for ikke å lekke meldinger, bilder, videoer og annet du kan ha liggende i appene som er koblet til leketøyet.

En annen konsekvens kan være at du eller partneren blir fysisk skadet.

Blir produktet hacket, kan det bli overopphetet og dermed gjøre skade. En hacker kan også ta kontroll over produktet og misbruke innstillingene.

LES OGSÅ: Les artikkelen fra Komputer for alle som viser hvordan en hacker jobber

Slik sikrer du deg

Du bør være oppmerksom på farene når du kjøper et produkt som er koblet til internett hvis du vil unngå at hackere får tilgang til produktet og tilhørende informasjon. En jurist hos det danske Forbrugerrådet Tænk sier:

"Som forbruker bør man vurdere om sexleketøy virkelig bør kobles til internett. Dette er produkter som fungerer uten internettoppkobling og uten at du har opprettet en profil på en hjemmeside eller i en app." 

Hvis du allerede eier produkter som kan kobles til internett, bør du gjøre det vanskelig for hackere å få tilgang til det. Representanten for det danske forbrukerrådet påpeker at:

"Hvis man gjerne vil ha produkter som kan kobles til nettet, er det viktig å bruke personlige passord og ikke det som følger med produktet. Det gjør det vanskeligere å hacke produktet. Dessuten bør man bruke tjenestens personverninnstillinger, slik at man unngår at egen adferd blir delt med tredjeparter."

LES OGSÅ: Ta kontroll over sikkerheten med vår Sikkerhetspakke

Kanskje du er interessert i...