Forskere har oppdaget at iPhone kan hackes selv om den er avslått
Skadevare på iPhone:

Telefonene våre blir stadig mer avanserte – og i noen tilfeller også mer usikre. 

© Shutterstock

Nå kan iPhone infiseres med skadevare selv om den er avslått

Forskere har oppdaget at det er mulig å infisere en iPhone med skadevare selv om den er avslått. Her kan du se hva det betyr for deg og din sikkerhet.

25. mai 2022 av Niklas Ernst

Når du slår av en iPhone, skulle man tro at den var helt avslått. Men det er faktisk ikke hele sannheten.

LES OGSÅ: Forbedre sikkerheten til Android-enheter

For at verktøy som «Finn min iPhone», som kan lokalisere telefonen hvis den blir borte, skal kunne fungere, er en del av iPhone nødt til å være påslått.

Det betyr at noen mikrobrikker inne i mobilen forblir påslått på lav hastighet, slik at mobilen altså kan lokaliseres selv om den er avslått. 

Slik hackes mobilen 

Problemet med dette er at forskere nå har funnet ut at disse brikkene kan brukes til å infisere en iPhone med skadevare, selv om eieren altså tror at den er avslått og dermed beskyttet mot angrep.

LES OGSÅ: Android er sikrere enn iPhone

Ifølge nettstedet Ars Technica har tyske forskere ved universitetet i Darmstadt identifisert en sikkerhetsbrist i Bluetooth-brikken. Det gjør det mulig å utføre et skadevareangrep slik at skadelig kode lures inn i mobilen, ifølge tyske forskere.

Alt mens mobilen er avslått og eieren aner fred og ingen fare.

På denne måten kan en hacker eller ondsinnet IT-kriminell skape kaos på mobilen din.

Ikke så farlig enn så lenge

Den gode nyheten er imidlertid at forskernes oppdagelse og praksis er svært teoretisk, og dette er derfor ganske vanskelig å gjennomføre for en «ekte» hacker ettersom mange omstendigheter og faktorer må være på plass før dette kan la seg gjøre.

LES OGSÅ: Beskytt mobilen mot skadevare

Likevel viser forskningen et interessant aspekt ved disse brikkene og sensorene som stadig flere enheter i dag er utstyrt med.

De gjør nemlig livet litt enklere og lar deg for eksempel finne mobilen hvis den blir borte eller betale for kaffen med mobilen selv om den er utladet. 

Men dette gjør også mobilen litt mer utsatt for IT-kriminelle, hackere og virus. 

Kanskje du er interessert i...