Hver tiende vil heller unnvære sex enn smarttelefonen
Smarttelefon

Ny undersøkelse viser at hver tiende heller vil unnvære sex enn smarttelefonen.

© Shutterstock

Hver tiende vil heller unnvære sex enn smarttelefonen

Vi liker smarttelefonene våre. Noen faktisk så godt at den har dyttet helt grunnleggende menneskelige behov til side. Det viser en ny undersøkelse.

8. februar 2021

Smarttelefonen har blitt en uunnværlig del av mange menneskers hverdag.

Hele 80 prosent har alltid smarttelefonen innen to meters rekkevidde, 40 prosent ser på telefonen med en gang de våkner om morgenen, og hver tiende europeer vil faktisk heller unnvære sex enn smarttelefonen.

Det viser en ny spørreundersøkelse fra mobilprodusenten OnePlus.

Mobilen på nattbordet

Undersøkelsen er foretatt blant 9000 europeere mellom 18 og 35 år. Den viser blant annet at europeerne bruker smarttelefonen 5 timer og 12 minutter hver dag, og at 7 av 10 har telefonen liggende ved siden av sengen om natten.

Det mest spektakulære er nok at 11,2 prosent heller vil unnvære sex enn telefonen.

Det er til og med noen som heller vil klare seg uten annen menneskelig kontakt enn å leve uten mobilen.

Syv prosent svarer for eksempel at de heller vil ha smarttelefonen enn partneren, mens seks prosent svarer at de kunne avstå sin bestevenn hvis det betød at de fikk beholde smarttelefonen.

> Les også: Den beste mobilen akkurat nå?

Korona gir økt mobilbruk

Pandemien har også ført til at de fleste europeere har vært mer hjemme enn vanlig, og det synes godt på den digitale adferden.

Hele 59 prosent svarer at de har brukt mer tid på smarttelefonen under pandemien, og litt under en tredel svarer at de har brukt vesentlig mer tid. 

I undersøkelsen ble det også spurt om hvilke apper de har brukt mer tid på grunnet koronapandemien. Her svarer 51 prosent sosiale medier, mens 41 prosent svare spillapper.

De tredje mest brukte appene under nedstengningen er forskjellig strømmetjenester, fulgt av meldingsapper og handleapper.

> Det er ikke bare telefonen som har blitt mer brukt under koronakrisen. Det har også vært en økning i salget av andre elektronikkprodukter.

Lite strøm gir angst

Tilhører du den gruppen som bruker smarttelefonen og apper hele dagen, så setter du også pris på lang batteritid.

Det blir også understreket i rapporten, der hele 60 prosent svarer at de har kjent på angstlignene følelser hvis smarttelefonen er i ferd med å gå tom for strøm og de ikke har tilgang til lader.

Undersøkelsen har passende nok fått navnet Nomophobia. Ordet kommer av "no mobile phobia", altså frykten for å være uten telefon. 

Nomophobia er en tilstand som ifølge Wikipedia er ganske utbredt, særlig blant yngre mennesker, og den kan resultere i alt fra angst og pustevansker til depresjon, ensomhet og dårlig selvbilde.

Spørreundersøkelsen er foretatt av OnePoll på vegne av mobilprodusenten OnePlus og så på smarttelefonbruken til 9000 personer i alderen 18–35 år fra Danmark, Storbritannia, Finland, Nederland, Tyskland, Frankrike, Italia og Spania. Data ble innhentet i perioden 18.11.2020–01.12.2020.

Norge var ikke med i undersøkelsen, men det er vanskelig å se hvorfor unge nordmenn skulle skille seg vesentlig fra andre unge europeere. Våre egne høyst uhøytidelige observasjoner fra kollektivtrafikken i Oslo tilsier at mobilavhengigheten er utbredt også her. 

> Bruker du for mye tid på mobilen? Se hvordan du får oversikt over egen skjermtid og setter begrensninger for den.

Kanskje du er interessert i...