I forrige uke avslørte Microsoft at de bygger den populære chat-roboten ChatGPT inn i søkemotoren Bing.
Dermed fikk Google det travelt med å offentliggjøre sitt forslag til kunstig intelligens, Bard, som de vil implementere i søkemotoren Google i nær fremtid.
Tanken er at du skal kunne stille spørsmål direkte i søkefeltet og få et sammenhengende svar fra Googles nye chat-robot, Bard.
Hvis du har oppfølgingsspørsmål til svaret, skal Bard også kunne delta i en lengre samtale der du for eksempel kan få utdypet spørsmålene dine.
> Les mer om roboten ChatGPT som kan svare på (nesten) alle spørsmål

Google Bard svarer på spørsmål på en telefon
Hva er Google Bard?
Bard er Googles chat-robot som vi forventer å se implementert i Googles søkemotor i løpet av våren 2023.
Bard skal fungere i stil med den populære ChatGPT, som kan svare på alle mulige spørsmål. Den største forskjellen blir at Bard også henter informasjon fra Internett for å gi deg de beste svarene.
Googles søkemotor har hittil vært best til å svare på helt konkrete spørsmål som «Hvor mange tangenter er det på et piano?», men fremover skal du også kunne få svar på mer abstrakte spørsmål som «Er det enklest å lære å spille piano eller gitar?».
> Les også: Slik lager du bilder med kunstig intelligens og tjenesten Dall-e
Når kommer Google Bard?
Bard ble presentert av Google 6. februar 2023 – dagen etter at Microsoft presenterte et tilsvarende tiltak med kunstig intelligens i nettleseren Edge og søkemotoren Bing.
Bard er nå i den siste testfasen, og i de kommende ukene vil tjenesten bli tilgjengelig for alle brukere av Google.
I første omgang får vi tilgang til Bard i en enkel utgave som ikke krever så mye regnekraft fra Googles servere.
> Les også: Søk på nettet blir mye enklere med Googles nye sidepanel
Hvor henter Google Bard kunnskapen fra?
Bard er basert på Language Model for Dialogue Applications (LaMDA), som er Googles modell for maskinlæring der datamaskinen lærer ved å mates med store mengder data fra ulike kilder på nettet.
Ifølge nettstedet searchenginejournal får Bard 12,5 % av kunnskapen sin fra Wikipedia og 12,5 % fra innhold på nettet.
De resterende 75 % kommer fra LaMDAs datasett, kalt Infiniset, som også henter data fra forskjellige kilder, blant annet på nettet.
Bard gir deg altså det beste svaret basert på både maskinlæring og Googles egen søkemotor. I motsetning til den opprinnelige ChatGPT vil du altså ikke være begrenset av at maskinen bare har data frem til år 2021.
Feil i svaret fra Bard ved lansering
Googles globale presentasjon av det nye chat-verktøyet og andre Google-nyheter 8. februar 2023 bar preg av å være tilrettelagt i en fart.
Foredragsholderen på scenen kunne ikke finne telefonen som skulle brukes til å vise en funksjon, og da den kunstige intelligensen skulle vise hva den kunne, gikk det også galt.
I et svar påsto Bard at det forholdsvis nye James Webb-romteleskopet var det første til å ta et bilde av en planet utenfor solsystemet vårt, men i virkeligheten var det et teleskop her på jorden som tok det første bildet av en eksoplanet allerede i 2004.
Investorene tok ikke godt imot Bard. Etter presentasjonen av den kunstige intelligensen falt Googles aksjekurs hele 7 prosent og minsket selskapets børsverdi med flere hundre millioner.
> Les også: Slik sletter du Google-søkene dine for alltid

Da Googles chat-robot Bard skulle svare på et spørsmål om hvilke nye oppdagelser James Webb-romteleskopet hadde gjort, ga den feil svar.
© GoogleHvorfor lanseres Google Bard nå?
ChatGPT har vært en stor hit siden den ble lansert i midten av desember i fjor. I dag har plattformen mer enn 100 millioner brukere.
Og siden den gang har alle aktørene hatt det travelt med å hive seg på lasset.
Google Bard har vært på trappene lenge, men da Microsoft i forrige uke presenterte en ny AI-versjon av søkemotoren Bing som kjører en nyere versjon av OpenAI-modellen, som også er maskinen bak ChatGPT, var Google raskt ute med å avsløre sin egen versjon.
> Les også: 3 tips til å finne informasjon om deg selv på Google
Hvordan blir fremtiden for Bard?
Dessverre fikk ikke Google noen god start. For der Microsoft nå har implementert en fullt fungerende chat-robot i søkemotoren Bing, har Google bare sin i testfasen, og den er så langt mest kjent for å ha gitt feil svar på presentasjonen.
På den annen side har Google overtaket når det gjelder antall brukere av søkemotoren. På verdensbasis bruker 65 % Googles søkemotor, mens bare knapt 5 % bruker Edge når de skal søke på nettet.
Det blir veldig interessant å følge utviklingen av chat-roboter og søkemotorer de kommende månedene.
> Les også: Edge-nettleseren øker i popularitet